Virágzó vidékünk

Magányos bölömbika telel az alföldi pusztán

Palcsek István Szilárd
Palcsek István Szilárd
Vonuló madár, többnyire csak március és október között tartózkodik nálunk.

December közepén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy rendkívül jól rejtőzködő, áttelelő bölömbikát figyeltek meg Kardoskúton, a Sóstó-ér nádasában, írt róla a kmnp.hu.

Kapcsolódó
Ritkán látott madarat mentettek Dévaványán
Lakossági bejelentés alapján találtak rá Dévaványa északi határrészén egy szögesdrótba gabalyodott, nagytestű bagolyra.

Ez azért számít különösnek, a bölömbika egy különös, rejtőzködő életmódot folytató gémféle. A Kárpát-medencében mocsarakban, nádasokban sokfelé előfordul, de nem túl gyakori madár. Vonuló, az állomány nagy része csak március és október között tartózkodik nálunk, a telet a mediterrán vidékeken és Afrikában töltik.

Egyes példányai azonban megkísérlik az áttelelést hazánkban, ami egy kockázatos vállalkozás a részükről. Ha huzamos ideig fagyos az időjárás, a madarak táplálkozóhely nélkül maradhatnak, ami végzetes lehet a számukra. Ezért lehetőség szerint meleg vízű kifolyók, egyéb, be nem fagyó vizek mellett kísérlik meg az áttelelést.

A december közepén, Kardoskúton a Sóstó-ér sűrű nádasának szélén megfigyelt példány jó eséllyel átvészelheti a téli időszakot, mivel az itt élő vadludak, récék fagymentesen tudják tartani mozgásukkal a vízfelületet

– állítják a szakemberek.

Kapcsolódó
Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén
Az országban elsők között nyilvánították védetté a Dél-Tiszántúl legkiemelkedőbb természeti értékeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik