Virágzó vidékünk

Profi rejtőzködők a különleges hangú guvatok

Wikipedia.com
Wikipedia.com
Igen életre való madarak.

Sokak számára ismeretlen madár a guvat, pedig a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein sokfelé előforduló vízimadár. Ennek az oka lehet az is, hogy találkozni nagyon ritkán lehet vele, mert rendkívül rejtett életmódot folytat, írja a Körös-Maros Nemzeti Park oldala.

Kapcsolódó
Madarak tízezreit üti agyon az áram évente az országban
Az esetek az elektromos szabadvezeték-hálózat okozta probléma számos különösen aggasztó vonatkozására is rávilágítanak.

Jelenlétét leginkább a különleges, malacvisításszerű hangja árulja el. A felmérések szerint nem számít ritka fajnak, álló- és lassú folyású vizek nádas, gyékényes, sásos szakaszain többfelé is előfordul.

Költőfajként is számon tartják. A halastavak nádas, gyékényes részein és a mocsarak, mocsárrétek sásos, nádas részein egyaránt vannak fészkelő példányok, felmérések szerint az itt becsült költőállomány 40-50 pár közé tehető.

A guvatok állományának csak egy része húzódik délibb területekre, a Földközi-tenger vidékére, kisebb része áttelel. Mindig is voltak áttelelő példányai, de az utóbbi években gyakoribbá váló enyhe telek miatt ma már egyre több példány marad itt a be nem fagyó vizek környékén.

Bíró István

Igen életrevaló madár, bár táplálékának zöme állati eredetű (férgek, rovarok, apró halak, csigák), de szükség esetén magvakat és egyéb növényi részeket is fogyaszt.

Egy kemény tél nehéz időszak az áttelelő fajok, így a guvatok számára is. Egy hosszabb, enyhe periódus után bekövetkező pár napos vagy hetes zord tél esetenként sok áldozatot szed az áttelelő példányok közül.

Kapcsolódó
30 millió adatrekordot jegyeztek fel a magyar madarászok
Magyarország madáratlasza a hazánkban megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait mutatja be.
Olvasói sztorik