Virágzó vidékünk

Somogy megye Árpád-kori gyöngyszeme az ősi zsákfalu

Böröczky Bulcsú
Böröczky Bulcsú

Ismét fényvadászaton járt Böröczky Bulcsú balatonboglári fotós, aki hétről-hétre elkápráztat minket alkotásaival. Ezúttal egy csodaszép zsákfalu kincseit kapta lencsevégre: egy 900 éves fatornyos templomot a kálváriával és egy romos állapotában is szép kastélyt nem messze a Balatontól.

Böröczky Bulcsú

Gyugy egy ősi település, avarkori sírokat is tártak föl a területen. A Wikipédia szócikke szerint a honfoglalást és az azt követő évszázadokban dióerdő volt e területen és a település nevei is a dió, gyió szóból ered. 1910-ben még 1066 lakosa volt, ma már alig 300 ember él itt.

Böröczky Bulcsú

Az Árpád-kori templom a község fölötti dombon áll. Az ezredforduló éveiben történt meg régészeti föltárása és helyreállítása. A somogyi Balaton-part egyik romanikus stílusú gyöngyszeme ez a műemlékünk, amihez egy különleges kálvária vezet.

Böröczky Bulcsú

A stációkon nem a bibliai történéseket elevenítik fel, hanem híres magyarok emléktáblái láthatóak.

Böröczky Bulcsú

Gyugy  1856-ban a gróf Niczky és a Kacskovics családok birtoka volt. A kissé romos kastélyt is a Kacskovics família épített 1865-ben, reméljük hamarosan megtalálják a módját, hogy felújítsák ezt a műemléket is.

Kapcsolódó
Bajelhárító csomóval védi magát a gonosztól az aprócska Árpád-kori templom
Tarnaszentmária évezredes imaháza hazánk legkisebb ma is működő temploma.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik