Mozaik

Kukoricásban alakítják ki a gyönyörű körtemplom formáját

Magyarország egyik legszebb körtemplomával csalogatja vendégeit a csongrádi kis település.

Aki Kiszombor ezer éves rotundáját lerajzolja, több napos bérletet nyerhet a nyári Kukorica-Útvesztő Fesztiválra, írta a Délmagyarország.

Számos kiállításnak és koncerteknek adott már otthont a Makótól néhány kilométerre álló Árpád-kori körtemplom. A helyi népdalkör próbáinak résztvevői mellett gyakran keresik fel turisták Csongrád-megye legrégebbi építészeti emlékét.

7 templommal büszkélkedhet a 250 lakosú Balaton-felvidéki falu
Dörgicsét nyugodtan nevezhetjük templomfalunak.

A rotunda építésének pontos idejét nem őrizték meg írásos feljegyzések, kialakítása és díszítései alapján a hazai árpád-kori körtemplomok közé sorolják.

A 9-11. század közti időszakban Magyarországon, Lengyelországban és több más kelet-európai országban épültek ilyen jellegű egyházi emlékek. A történelem viharai igencsak érzékenyen érintették ezt a területet, a török szinte kiirtotta a népességét. Hosszú idő után 1718-ban, 20 új telepes család betelepítésével sikerült új életet lehelni a településbe.

Kiszombor ezer éves körtemploma – Fotó: Wikipédia / Gábor Lajos

Kiszombor határában negyedik éve készítenek izgalmas útvesztőt egy kukoricatáblában.

Idén a település újratelepítésének 300. évfordulójára a Rotunda körvonalait fogják kialakítani a labirintusban.

A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör rajzpályázatot hirdet fiataloknak. A pályázatra tizennyolc éves korig bárki rajzolhat, a lényeg, hogy a grafikán valamilyen módon jelenjen meg a Rotunda. A legjobb rajzok alkotói bérletet nyernek az idei Kukorica-Útvesztő Fesztivál három napjának programjaira.

A programok és a rajzpályázat iránt érdeklődők további információkat az utveszto.com oldalon találhatnak.

Kiemelt kép: Wikipédia/Gábor Lajos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik