Virágzó vidékünk

Megmentik a Homokhátságot az elsivatagosodástól

A Duna-Tisza közén – ahol a 20. század elején még mintegy 600 természetes volt – mára csupán fennmaradt elnevezéseik emlékeztetnek a hajdani természetes vizekre. A magasabb területeken a térség talajvízszintje 3-5 métert vagy azt meghaladó mértékben is süllyedt, főleg az utóbbi évtizedek aszályos időjárásai miatt – írta meg a Félegyházi Közlöny.

A klímakutatók szerint az éghajlatváltozás hazánkban szárazabbá és melegebbé teszi a klímát, ami szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. A klímaváltozás hatásai mellett az elmúlt évtizedek emberi beavatkozásai is érzékenyebbé tették a térség vízegyensúlyát, egyes előrejelzések szerint ez a terület lehet a klímaváltozás egyik első áldozata.

Kapcsolódó
Homokbuckát mentettek meg az alföldi sivatagban
Videófilm is készült a "Ma egy fészek, holnap az óceán!" természetvédelmi akciósorozat kiskunsági eseményéről.

Az elmúlt száz évben rendszeresen felmerülő probléma volt a Homokhátság vízpótlásának megoldása. Több éves előkészítő és egyeztető munka eredményeként, az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére született meg 2020-ban a Homokhátság vízgazdálkodási állapotának javítása, helyreállítása című kormányzati döntés-előkészítő tanulmány, amely hét fejlesztési célterületet határozott meg a Duna-Tisza közén.

A magyar kormány 1,7 milliárd forint támogatást nyújtott az Országos Vízügyi Főigazgatóság részére a Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása című projekt előkészítésének finanszírozására, amelyből a fejlesztés első ütemének tervei valósultak meg, majd a 2020-ban elindult projekt második ütemének előkészítésére újabb 4,5 milliárd forint támogatás érkezett

– olvasható a portálon.

Az első ütem tervezése 2022 nyarára elkészül, ezt a közbeszerzés és a kivitelezés fogja követni. Első lépésként a Homokhátság északi gerincének vízpótlására kerül sor Dunaharasztinál. A Duna-völgyi főcsatorna, víztározók és megújuló csatornarendszereken keresztül egészen Cegléd, Nagykőrös és Lajosmizse térségéig megvalósítható a vízpótlás.

A Homokhátság keleti részének vízpótlása a Tisza vízkészletének felvezetésével történik. A rendszer lehetővé teszi Tiszaalpár, Nyárlőrinc, Lakitelek és Szentkirály települések területén a felszíni vízhiány csökkentését.

A Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlása és vízvisszatartása a tervek szerint állami főműveken valósulhat meg, ezzel lehetőséget kínálva további lokális projektek kapcsolódásához.

Kapcsolódó
Egyre nagyobb veszélyt jelent a Földön az elsivatagosodás
Magyarországon többek között például a Duna-Tisza közén lévő Homokhátság érintett a folyamatban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik