wikimedia commons
Virágzó vidékünk

Ébredeznek a tavaszi erdő repülő ékességei

Vannak fajok, melyeknek a petéi, másoknak a tetszhalál állapotában lévő bábjai telelnek át.

Kora tavasszal az éjszakák még fagyosak, azonban napsütéses időben erdei utakon, erdőszegélyekben járva már felfigyelhetünk az erdő repülő ékességeire, a lepkékre. Elsők között kapnak szárnyra az áttelelt citromlepkék, nappali pávaszemek, atalantalepkék, életre kelnek a hajnalpírlepkék, kis tavasziaraszolók, írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Lepetézett Rábapatyon a világ egyik legszebb lepkéje
Nagyon ritka hazánkban a lepkék kolibrijének is nevezett gyönyörűség.

A lepkék életmódja sok rovaréhoz hasonlóan négy fejlődési szakaszra osztható: pete, lárva/hernyó, báb és imágó, azaz a kifejlett lepke. A különböző lepkefajok más-más módszert alkalmaznak a tél hidege elleni védekezésben.

Vannak fajok, melyeknek a petéi, másoknak a tetszhalál állapotában lévő bábjai telelnek át, de a korai színes lepkék imágó állapotban, tehát kifejlett rovarként vészelik át a telet. Apró rések, kéregrepedések, épületek hézagjai között bújnak el, s a tavasz közeledtével kissé viseltes állapotban előbújnak a kora tavaszi napsütés hatására.

Citromlepke

A hímek szárnyainak élénksárga felső felülete szinte világít a színek nélküli, lombtalan kora tavaszi erdőkben. A hímek szárnyának fonáka almazöld, a nőstények sokkal tompább árnyalatúak, felül zöldessárgák, alul fehéreszöldek.

wikimedia commons

A téli hónapokat kifejlett állapotban tölti, az avar között, fák repedéseiben. Mivel télen nem igazán rejtőzik el, máshogy kell védekeznie a fagy ellen: testfolyadéka olyan vegyületeket tartalmaz, melyek megakadályozzák a kikristályosodását, így a lepke sejtjei nem roncsolódnak. Napsütésre a testfolyadék “kienged”, és a lepke felébred. Április-május folyamán párosodnak, majd rövidesen elpusztulnak. Így egy átlagos példány 10 hónapot él lepke alakban, ezzel a hazai fajok között rekordernek számít.

A citromlepke védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5 ezer forint.  A faj 2013-ban az “Év rovara” volt.

Nappali pávaszem

Az imágóként áttelelt fakó szárnyú példányokkal február végén – március elején még a városokban is gyakran találkozhatunk. Télire gyakran kamrákba, föld alatt lévő borospincékbe, barlangokba húzódik. Ilyenkor összezárt szárnyakkal alszanak, csak szárnyuk fekete hátulja látszik, ami jól álcázza őket.

wikimedia commons

Párzási idejük lombfakadás után következik be, ilyenkor a hímek kis területet tartanak fent. Az új nemzedék nyáron kezd repülni, majd hamarosan be is köszönt számukra a párzás és a peterakás időszaka, és nyár végén már az ő utódaikat láthatjuk.

Védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Hajnalpírlepke

Erdőszéleken, ligetes erdőkben országszerte elterjedt, ilyen élőhelyek közelében a kertekben is felbukkan. A hímek sokat és gyorsan repülnek, narancsfoltjuk már messziről feltűnő, ezeket semmi mással nem lehet összetéveszteni, még röptükben sem. A nőstények szárnymintázata a hímekéhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy hiányzik róluk a hajnalpírfolt. Lassan és csak keveset repülnek, inkább leveleken sütkéreznek.

wikimedia commons

Egynemzedékes lepkefaj, március közepétől májusig repül.  Hegyvidéken valamivel később, még júniusban is találkozhatunk repülő példányaival.

Atalantalepke

Színpompás, jellegzetes mintázatú nappali lepkefaj. Szárnyainak alapszíne bársonyos fekete, a rajtuk található feltűnő, vöröses-narancsárgás csíkról még röptében is jól felismerhető. Hazánkban szinte mindenhol megtalálható, viszonylag gyakori. Mivel vándorlepke, megjelenik a városokban, parkokban, gyümölcsösökben, kertekben is.

wikimedia commons

Évente három nemzedéke van május végétől novemberig. Vándor faj, de enyhébb teleken hazánkban is áttelelhet. Tavasszal megjelenő vándorló egyedei május elejéig láthatóak.

Védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Kis tavasziaraszoló

Nem egy feltűnő, színpompás lepkéről van szó a rejtőszíne miatt. Ha a fák törzsén vagy a talajon ül mozdulatlanul, szinte lehetetlen is észrevenni. Az imágók elülső szárnya szürkés színű, elmosódott rajzolattal, repülés közben viszont jól látszik a hátulsó szárny sárga színe.

wikimedia commons

A faj sík- és dombvidéken egyaránt elterjedt, homoki nyarasokhoz kötődik. Február közepétől-március végéig repül, egyik legkorábban megjelenő nappali aktivitású lepkefajaink közé tartozik. Hűvös időben észlelése nehézkesebb, mert a nyárfák törzsén üldögél.

Védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Kapcsolódó
Rablópillét láttak az alföldi pusztaságban
Ragadozó lévén a nála kisebb termetű, repülő rovarokkal táplálkozik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!