Virágzó vidékünk

Megújult az ország közepe

Szontaghné Mosoni Dóra / DINPI
Szontaghné Mosoni Dóra / DINPI

Pusztavacs község Önkormányzata, a Felső- Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével megújult Magyarország földrajzi középpontjában az Ország Közepe Emlékmű, közölte honlapján a DINPI.

Szontaghné Mosoni Dóra / DINPI

Mint fogalmaznak, Pusztavacs, a mintegy 1400 lelket számláló község Pest megye déli részén, a Kiskunsági homokhátságban található. 1968-ban, a korabeli térképészeti módszerekkel itt, az északi szélesség 47°10’51”, keleti hosszúság 19°30’11” pontban azonosították be Magyarország földrajzi középpontját. A jeltornyot 1978-ban emelték, amely 2001-ben leégett, helyreállítását 2004-ben a Nemzeti Park Igazgatóság végezte el, teljes felújítására pedig ez év elején került sor.

Szontaghné Mosoni Dóra / DINPI

Pusztavacs Község Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2020. december 4-én írta alá együttműködési megállapodást az Ország Közepe Jeltorony felújítása, valamint az „Ürgepark” tematikus szabadtéri bemutatóhely kialakítása céljából.

Az önkormányzat bruttó 25 millió forint pályázati támogatásban részesült, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pedig mintegy 8 millió forint értékű saját faanyaggal járult hozzá a torony újjáépítéséhez, ezen kívül további, mintegy 3,4 millió forint értékben készített és épített be eszközöket az „Ürge-parkba”.

Szontaghné Mosoni Dóra / DINPI

A közleményben megjegyzik, a pusztavacsi Magyarország földrajzi középpontja Természetvédelmi Terület amellett, hogy óvja az ország középpontjában felállított jeltorony természeti környezetét, jelentős ürgeállománynak is otthont ad. Az ürge Magyarországon fokozottan védett állat, mely a rövid füvű gyepterületek érzékeny emlősfaja. Az itteni állomány az emberi jelenléthez alkalmazkodott, a faj bemutatására a terület ezért kifejezetten alkalmas. Az ikonikus torony felújítása mellett ezért tematikus ürgeparkot is létrehoztak, mely több korosztály számára is alkalmas az érdekes életmódú kisemlős bemutatására.

A közönséges ürge (Spermophilus citellus) fokozottan védett állat, eszmei értéke 250.000.-Ft.

Kapcsolódó
2026-ra kipusztulhatnak az ürgék Magyarországról
Európa bennszülött faja Németországból és Horvátországból már eltűnt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik