Virágzó vidékünk

Tiszaderzsen megvalósítanák Makovecz Imre álmát

mtva/Molnár-Bernáth László
mtva/Molnár-Bernáth László
A kikötőt is bővítik.

A Tisza-tó bal partján lévő Tiszaderzset egyre több turista fedezi fel, és egyre több fejlesztési lehetőséggel él a település. Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester a terveikről nyilatkozott, közte a Makovecz Imre által megálmodott különleges kápolna megépítésének gondolatáról, írta az I love Tisza-tó.

Kapcsolódó
Valóra váltaná Makovecz álmát a Tisza-tó legnagyobb hírvivője
Úszópiacot és szemétfesztivált is tervez Ljasuk Dimitry. Interjú a tó nem hivatalos nagykövetével. 

A 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas építőművész helyi kezdeményezésre 1991-ben tervezte a kápolnát Tiszaderzs közelébe, megvalósítása régen dédelgetett álma az önkormányzatnak.

A Tisza-áldozataira emlékező kápolnának több változata született, 2006-ban készült el az engedélyeztetési terve. Az épület a kikötő földnyelvével szembeni szigeten állna, melyet a tervek szerint nemcsak csónakkal, hanem a partról is meg lehet majd közelíteni

– mondta a portálnak a polgármester.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna 2019-ben beszélt telefonon Makovecz Pállal – Makovecz Imre fiával -, aki arról érdeklődött, tud-e az elkészült tervdokumentációról, amit az édesapja a volt polgármesterünkkel együtt álmodott meg.

Mivel tudtam róla, felvetette, hogy mit szólnék ahhoz, ha felépülne. Természetesen nagyon örültem neki. Az előkészítésben a Tiszaderzsi Önkormányzaton kívül a KÖTIVIZIG, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány és a MAKONA Kft. is részt vesz. Reméljük, hogy a közeljövőben minden erőforrás rendelkezésre fog állni ahhoz, hogy – Makovecz Imre szavaival szólva – az építés drámája végbemenjen

– közölte a faluvezető.

Tiszaderzsen bővítik a Tisza-tó sokak állítása szerint egyik legjobb fekvésű kikötőjét is. A jelenlegi földnyelv másik oldalán, az Abádszalók felé eső részen további 300 méterrel megnagyobbítják, így több csónakokat tudnak majd befogadni.

Kapcsolódó
A Tisza-tóban magasodik az év kilátója
A különleges építményt 2021-ben adták át.
Olvasói sztorik