Virágzó vidékünk

Országos ürgeszámláláshoz keresnek önkénteseket

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Most bárki, előismeretek nélkül is bekapcsolódhat a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével – írták az esemény Facebook-oldalán.

Kapcsolódó

A felmérő akció a Vadonleső Program kereteiben a Föld Napja hetében zajlik 2022. április 18-24. között. Az applikáció, ami egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el, az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton.

A terepi munkához először is az önkéntessel előzetesen egyeztetett, a számára lehető legkönnyebben elérhető ürgés helyszínre segít majd eljutni az alkalmazás. A helyszínen összesen 1,5-2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent.

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-ig jelentkezzen az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen. A jelentkezéskor működő e-mail címet és azt a tartózkodási helyet kell a megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni. A jelentkezők részletes tájékoztatást és minden felmerülő kérdésükre válaszokat is kapnak majd a szervezőkről.

Kapcsolódó
Előbújtak az ürgék, várják a szalakótákat, jeladót kapott a nagy lilik
Megpezsdült a természet, az állatvilág mozgása is a tavaszt jelzi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik