Virágzó vidékünk

Drasztikusan csökkent a Balaton vízszintje

Országalbum
Országalbum
Akár halpusztulást is okozhat az alacsony vízállás a Balatonon. De ha marad a szárazság, és nem kezdődik meg időben a mederkotrás, akkor a vízszűke a vitorlázási szezonra, így a turizmusra is rányomhatja a bélyegét.

A vízszint most 12 centivel alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál, aminek egyértelműen a nagyon kevés csapadék az oka a szakemberek szerint. Azért lenne fontos, hogy a Balaton vízszintje tavasszal elérje a maximumot, hogy a nyári szezon végéig elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz – számolt be róla az ATV.

Kapcsolódó
Megbillent a Balaton
Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között 76 centi volt a különbség.

Halpusztulást okozhatnak a felszabaduló gázok

Az áprilisban eddig hullott csapadék csupán 2 centiméterrel tudta megemelni az amúgy is alacsony vízszintet a tavon, amely a jelenlegi mérések szerint nagyjából 103 centiméter körül mozog. A kevés eső a tó élővilágára is kihat. Hogy ez mit okozhat, arra már láttak csúnya forgatókönyveket a szakemberek.

Kisebb a víznyomás, alacsonyabb a vízoszlop és ilyenkor az iszapban levő gázok sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek a gázok pedig sejtmérgek, melyek megjelenésekor bekövetkezik a halpusztulás.

– mondta el az atv-nek Májer József, a Pécsi Tudományegyetem biológus professzora.

Országalbum

A vitorlás turizmus érdekében is egyre szükségesebbé válik a beavatkozás. Bár a következő hetekben nő a Balaton környékén a kiadósabb esők esélye, ha mégsem válnak be a remények, más megoldáshoz kell nyúlni.

Ha nem szeretnénk lemondani Balatonról, és egy elmocsarasodott horgásztóként tekinteni rá, fontos, hogy meginduljon a tervszerű, kompromisszumokon, és együttgondolkodáson alapuló vízkotrás, mederkarbantartás.

– nyilatkozta az ATV-nek Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely társedzője.

Kapcsolódó
1965 óta nem fogtak ilyen halat a Balatonban
Egy kaposvári orvos történelmet írt.
Olvasói sztorik