Virágzó vidékünk

Csipetnyi Erdély költözik Szentendrére

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs
Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is.

Május 19-én nyílik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége, írta az MTI.

Kapcsolódó
Saját telkén épített csángó falut a Gyimesekben egy székelyföldi család
A létesítmény egy múzeum és panzió egyedi ötvözete, falu a faluban.

Mintegy húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban az erdélyi tájegység első része, mely nemcsak a szórakoztatást, az oktatást és az élményszerzést szolgálja, hanem nagyon fontos értékmentés is történt, mert a modernizációval nagyon gyors módon tűnnek el az épületek.

MTI/Mohai Balázs Épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én.

A projekten 27 néprajzos és történész dolgozott, jelenleg a program első fele készült el, a második rész – amely még mintegy száz épületet jelent – a tervek és a remények szerint 2025 környékére valósulhat meg. A kiállítást május 19-én Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg.

Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett, az épületegyüttes a Sztaravodai út bal oldalán épült fel

– olvasható a projekt háttéranyagában.

MTI/Mohai Balázs Gyógyszertár a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én.

Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására.

A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

MTI/Mohai Balázs Épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én.

Az Erdély épületegyüttes jelenleg több mint 10,1 milliárd forintból valósult meg, kormányzati forrásból.

Kapcsolódó
Európai Örökség címet kapott Szentendre
Magyarországról korábban a Páneurópai Piknik Emlékpark, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Dohány utcai zsinagóga nyerte el a címet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik