Virágzó vidékünk

Szombathelyen is vadvirágos rétekkel harcolnak a klímaváltozás ellen

Németh Ákos/Facebook
Németh Ákos/Facebook
A gyep ezeken a területeken tudatosan lesz alakítva.

Szombathely már tavaly felvette a harcot a klímaváltozás ellen. A Vadvirágos Szombathely projekt keretén belül méhlegelőt hoztak létre a Sportliget környékén. A biodiverz kialakítású park mellett tankert és rovarhotel is kialakításra került.

Idén a projekt keretén belül további helyszíneken alakítottak ki vadvirágos réteket, természetközeli városi gyepeket, írja a nyugat.hu.

Kapcsolódó
Virágos talajtakarókkal a biológiai sokszínűségért
A változatosság nem csak gyönyörködtet.

A projekthez direkt úgy választottunk területeket, hogy azoknál jó legyen a gyep fajösszetétele, amiknek a kezelésén fogunk majd változtatni úgy, hogy csökkentjük a kaszálások számát, és változtatunk az időpontján is, hogy az ne zavarja a vadon élő fajokat

– mondta el a sajtótájékoztatón Dénes Veronika városi kertész.

Németh Ákos/Facebook

Elhangzott, tévhit azt feltételezni, hogy azért nincs lekaszálva ezeken a területeken a gyep, mert spórolni akar a városvezetés. Tudatos a rét meghagyása, ezzel együtt természetesen nem lesz ezeken a helyeken méteres a gyep magassága.

A városban összesen 9 helyszínen lesznek kijelölt, jól látható, körbenyírt területek, amiket később akár donorterületekként is használnának. Lesznek erre vonatkozó táblák, így azt majd mindenki láthatja, és lesz QR-kód is, ahol majd a főkertész írását lehet elolvasni ezzel kapcsolatban.

Németh Ákos/Facebook
Kapcsolódó
Vadvirágos mezőket álmodik a városokba a kertészmérnök
Sirkó Zoltán kertészmérnök ökoágyásokat telepít, ezzel szeretné élőbbé és élhetőbbé, természetesebbé tenni településeinket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik