Virágzó vidékünk

Új magyar Provence lehet a Lesencevidék

mediawiki/fauvirt
mediawiki/fauvirt
Öt település összefogásával fejlesztik a mikrotérséget.

A Lesencevidékhez tartozó önkormányzatok – Lesenceistvánd, Balatonederics, Uzsa, Hegymagas és Zalahaláp – korábbi jó együttműködéssel a hátuk mögött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt keretében indították el új kezdeményezésüket, írta a Veol.

Kapcsolódó
Meglátni és szerelembe esni, avagy Provence valóban a szívekhez szól
Sokan mondják, hogy Provencet egyszer mindenkinek látni kell. Igen, látni kell!

A mikrotérségi összefogás keretében egyebek között gazdasági, turisztikai, kulturális, intézményi együttműködésre fókuszálva igyekeznek a térséget hatékonyabban fejleszteni, láthatóbbá tenni, hogy az az új magyar Provence legyen.

Az öt település EKF támogatást nyert kulturális és művészeti programokra, így számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósul meg a térségben 2022 nyarán. A projekt lehetővé teszi, hogy később a települések lakosságát is szolgáló infrastrukturális fejlesztések is megvalósuljanak.

Mitől lehet a térség az új magyar Provence?

  • Zalahalápon a Haláp-hegy infrastruktúrájának fejlesztése valósul meg. Az akár kétezer fő befogadására alkalmas fennsíkra vizet, villanyt vezetnek, tűzivíz tartályt építenek ki, hogy zenei, kulturális programok helyszíne lehessen. A bányászat által megsebzett, mégis izgalmas tanúhegyének kiváló akusztikai előnyét kihasználva szeretnénk a nagyközönség elé tárni zenei koncert szervezésével.
  • Lesenceistvándon a Kultúrház szabadtéri színpadát korszerűsítik, szelfi pontot alakítanak ki, Lesencevidéki Kortárs Művészeti Fesztivált rendeznek alkotótáborral, kiállítással. Az intézmény udvarát, mint a falu egyik legértékesebb pontját zeneudvarnak álmodták meg, mostanra elkészült a színpad fedése-
  • Uzsán megújul a közösségi tér, művésztelepet alakítanak ki, kiállítást rendeznek. Jelenleg éppen korszerűsítik a program keretében belül már felszerelt művelődési házat, annak terasza színpadként is funkcionál majd, továbbá kápolna és turisztikai célú épület kialakítását.
  • Balatonedericsen a tájház felújítása valósul meg, szelfipont készül, a kulturális, művészeti projektben kiemelt szerepet kap a víz, a vízparti helyszín, a balatoni életérzés.
  • Hegymagason a meglévő adottságokra építve fejlesztik a kulturális életet, a Zenés Esték a Szent György-hegyen programsorozat mellett meseolvasást népszerűsítő programokat és orgonaestet rendeznek.

Provence Franciaországban

Provence a nevét a Dél-Franciaországban található régióról kapta, amely híres csodás tájairól, történelmi épületeiről, lehengerlő ízvilágáról és konyhájáról, szőlőiről, borairól, illatos fűszereiről, hihetetlenül kék tengeréről és a ragyogó napsütéséről.

 

Provencehez a romantika mellett egy letisztult lakberendezési stílus, levendulaföldek is kötődnek, miként sok-sok rendezvény, össznépi kavalkád és fesztivál is.

Kapcsolódó
Virágba borultak Provence levendulamezői
A látványt minden évben turisták milliói csodálják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik