Virágzó vidékünk

Gyűrűt kapott az ország legritkább madara

ron knight/wikimedia commons
ron knight/wikimedia commons
Az idén született három fióka közül az egyiket látták el jelölőgyűrűvel.

Hazánk egyik legritkább fészkelő madara a szirti sas: az országban mindössze három párban, kizárólag a Zempléni-hegységben fészkel ez a fenséges ragadozó madár, a korábbi években költő negyedik párt megmérgezték, olvasható az Aggteleki Nemzeti Park weboldalán.

Kapcsolódó
Váratlan helyen bukkant fel egy Magyarországon gyűrűzött parlagi sas
Soha nem repült még parlagi sas ennyire északra.

A közelmúltban a zempléni szakemberek mindhárom ismert fészket végigjárták, hogy számba vegyék az idei szaporulatot és – ha a körülmények engedik – meggyűrűzzék a fiókákat.

Örvendetes, hogy – az elmúlt néhány évvel szemben – az idén mindhárom pár sikeresen költött. Ugyanakkor “üröm az örömben”, hogy mindhárom fészekben csupán egy-egy fióka gubbasztott.

A szakemberek döntése alapján a három fiókából csak egyre került gyűrű, mindjárt kettő is: a hagyományos, alumínium gyűrű mellett a madár másik lábára egy strapabíró műanyag jelzést is felhelyeztek, amelynek nagy méretű jelzéseit kis gyakorlattal, egy távcső segítségével bárki leolvashatja.

Így a sas későbbi életéről – mozgásáról, fészkeléséről – úgy kaphatunk információkat, hogy a madarat nem kell visszafogni. A gyűrűzést követően, néhány mérés elvégzése után, a fióka visszakerült a fészekbe ahonnan néhány hét múlva már ki is repül, hogy megkezdje felnőtt életét a zempléni hegyek fölött.

A gyűrűzésről látványos videó is készült

Kapcsolódó
Fiókával ünnepelte születésnapját a kútból kimentett parlagi sas
A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően ismert, hogy Kurszán bejárta a Kárpát-medencét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik