Virágzó vidékünk

Összetartozásukat erősítik a palócok a Felvidéken

Szeberényi András
Szeberényi András
Hetedik alkalommal rendezik meg a Palóc Világtalálkozót, ezúttal a felvidéki Ipolyszécsénykén.

A felvidéki Ipolyszécsénykén rendezik meg augusztus 5-ikétől, péntektől az idei Palóc Világtalálkozót. A háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása – közölte az MTI-vel a társszervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára kedden.

Péntektől vasárnapig csaknem 70 település mintegy ezer fellépője, kézműves bemutatók, kézműves vásár, palóc közösségek bemutatkozása, gasztronómiai fesztivál, kiállítások, koncertek, közös festészet, irodalmárok, költők bemutatkozása várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezett világtalálkozón

– mondta Berze Marianna.

Az eseményt az egyesület és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közösen szervezi.

Kapcsolódó
Esztergályos Cecília beleszeretett egy palóc faluba
A helyiek fogadtatása lenyűgözte a színésznőt.

A Nógrád megyei Taron működő, 2009-ben alakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület célja, hogy olyan közösséget hozzon létre, amely összetartásra buzdít, és erősíti az egymás iránt érzett felelősséget. A palócok földjén a határon túli Felvidéket és Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A Palóc Világtalálkozóknak korábban a Nógrád megyei Bátonyterenye, Cserháthaláp és Bárna, valamint a Heves megyei Gyöngyös adott otthont.

A világtalálkozó elindítóiként mindig az volt a víziójuk, hogy egyszer sikerül összefogásra sarkallni ezt a minden oldalról sebekkel borított népcsoportot, és nem csupán egy-két települést, hanem az egész Palócföldet

– fogalmazott az egyesület tikára.

Mint mondta, a mostani szervezés alkalmával átélhették az összefogás csodáját: Ipolyszécsényke maroknyi közössége, a legkisebbtől a legnagyobbig a falu megszépítésén dolgozott, idilli angol parkjukat kitisztították, az utakat rendbe hozták, medret takarítottak, forrást tisztítottak, hogy fogadni tudjanak akár több ezer embert is, akik elviszik településük hírét.

A nagykürtösi járásban levő 400 lelkes faluban emlékoszlopot is állítanak, konferenciát rendeznek a palócokról, lesz tábortűz, tüzes-ostoros bemutató, palóc lakodalmas és táncház is, szombat este pedig koncertet ad az Ismerős Arcok.

Vasárnap Ipolybalogon csatlakoznak a Szent Korona ünnep programjához, ahol Erdő Péter bíboros, érsek lesz az ünnepi szentmise főcelebránsa.

Kapcsolódó
Rimócon nagy becsben tartják a palóc hagyományokat
Ennek része az utánozhatatlan hangulatú szüreti felvonulás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik