Virágzó vidékünk

Kilövik a vaddisznókat a debreceni Nagyerdőben

Pixabay
Pixabay
A Debreceni Nagyerdőben kirándulók egyre gyakrabban találkoznak vaddisznókkal, a rendőrség engedélyt adott az állatok elejtésére.

A rendőrség által kárt okozó vaddisznó elejtésére kiadott engedély szigorú feltételek mellett a Kartács utca – Móricz Zsigmond körút – Pallagi út által körülhatárolt erdőrészre, a TEVA Gyógyszergyár, és a Köztemető közötti erdőterületekre vonatkozik a Hajdú Főnix Vadásztársaság területének peremén – írta meg cikkében a Haon.

Ez a gyakorlatban egy 200 méter hosszú erdősáv, amely előtt a vadászterületen hat szórót, dagonyát, sózót hoztunk létre, itt etetjük folyamatosan a vaddisznót, és hozzuk terítékre, hogy ne menjen be a városba. Ez persze nem százszázalékos védelem, de jelentősen lecsökkenti a beljebb merészkedők számát

– tudta meg a lap Sztányi Gábortól, a Hajdú Főnix Vadásztársaság hivatásos vadászától, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben ez az engedélyt félévente folyamatosan megújították.

A vadászok tapasztalatai szerint azért érzékeli most a lakosság úgy, hogy nagyobb jelenléttel bírnak a vaddisznók, mert az utóbbi időben, főleg a Covid-járványhelyzet óta, rengetegen mennek ki a Nagyerdőbe, hajnaltól késő estig vannak ott emberek. Ráadásul nagyon sokan visznek kutyákat is, melyektől a vaddisznó különösen fél, és menekül.

Kapcsolódó
Egy év alatt 15 ezer vaddisznót kell kilőni Vasban
Az állománygyérítést egyenletesen kell végezni.

A konfliktust valójában az okozza, hogy mi megyünk be az ő területükre

– hangsúlyozta a hivatásos vadász. Hozzátette: tudtával az elmúlt harminc évben nem fordult elő a Nagyerdőn, hogy vaddisznó emberre támadt, ellenben az erdőbe bevitt kutyák téptek már szét vaddisznót és őzet is.

Nehéz megbecsülni a számukat, már csak azért is, mert nagyon nagy a vaddisznó-fluktuáció a területen. Kimennek a mezőgazdasági területekre, a Hortobágy meg Hajdúsámson felé, utána visszajönnek a Nagyerdőbe makkozni és turkálni; több ezer hektáron mozognak

– közölte Sztányi Gábor.

A vadászok úgy érzékelik, hogy az utóbbi időben a vaddisznók – a lakossági észlelések ellenére is – jelentősen megfogyatkoztak Debrecen körül.

Gyérítésük így is nagy feladat, amit vadásztársaságunk felvállalt. Az elmúlt két hónapban, júniusban és júliusban a vadásztársaság területén nagyon sokat, összesen nyolcvan vaddisznót hoztunk terítékre és jelentettünk a kormányhivatalnak

– tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó
Vaddisznók zavarják az Őrség nyugalmát, focipályát is feldúltak
Az éjszaka portyázó vaddisznók komoly károkat okoznak az őrségi településeken. A lakók megoldást sürgetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik