Virágzó vidékünk

Rémséges éjszakai túrára készülnek Szigetváron

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Szeptember 7–11 között izgalmas programokkal készülnek Szigetváron, a leghősiesebb városban.

A program idén is kegyeleti nappal, a jeles szigetvári elődök szobrainak, emléktábláinak koszorúzásával indul szeptember 7-én, este pedig emléktűzgyújtással is készülnek. Szeptember 8-án, csütörtökön különleges előadást láthatunk-hallhatunk Király Lajostól a Szulejmán-dzsámiban Vallások fénye – Csillagászati jelenségek a vallások tükrében címmel – írta meg a Bama.

Szeptember 9–11 között változatos koncertek, családi programok, hagyományőrző bemutatók várhatóak. Szeptember 10-én és 11-én délután négykor a Szigetvár ostroma hadijátékot láthatjuk a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Szombaton az Animal Cannibals koncertezik.

Szeptember 11-én ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Magyar-Török Barátság Parkban, amit délben dísz­lövés és viseletbemutató követ a barokk óratoronynál. A Zrínyi téren délután régizenei koncertek és hagyományőrző alakulatok ünnepi jelentéstétele következik, fellép a Tinódi Vegyeskar és a Zrínyi Miklós Fúvószenekar is. A gyerekeket kézműveskedés, a Bóbita Bábszínház és nép játszóház is várja.

Kapcsolódó
Megtalálták Zrínyi Miklós lovának itatóját
Évszázadok óta a föld alatt pihent.

Vasárnap este a Charlie és az Abrakazabra zenekar – életműkoncertet hallgathatják a látogatók.

Igazi különlegesség várja a látogatókat a Zrínyi-várban szeptember 10-én este nyolc órától. 

Újdonság, hogy izgalmas és kicsit borzongató éjjeli vezetést tartunk a várban, ahol olyan történeteket hallhatnak majd a látogatók, amelyeket a nappali túrákon nem

– mondta Salamon Ferenc várkapitány.

A túra a Rémséges történetek Szigetvár 16. századi történelméből címet kapta.

Szó esik majd Zrínyi lefejezéséről és az ezt követő eseményekről, bepillantást adunk a szigetvári asszonyok történetébe, valamint tragikus szerelmi történeteket is megismerhetnek a látogatók

– adott ízelítőt a várkapitány.

Hallhatunk Deli Vid és a törököktől elrabolt Borbála szerelméről, akik mindketten a szigetvári ütközetben vesztették életüket. De megismerkedhetünk Delimán és a szép Kumilla keserédes történetével is.

Az esti program során a korabeli hiedelmekről, a csillagok állásáról is hallhatunk, sőt, a dzsámiban vetítés is várható, ahol különböző csillagképeket visznek a vászonra.

Kapcsolódó
Így nézett ki a török szultán sátra
Magyarországon és Európában is egyedülálló alkotást hoztak létre Szigetváron.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik