Virágzó vidékünk

Uniós oltalmat kapott a nagykörűi ropogós cseresznye

nagykoru.hu
nagykoru.hu
A megjelölés nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járul hozzá, hanem komoly hozzáadott piaci értéket is jelent.

Uniós oltalmat kapott a Nagykörű közigazgatási határán belüli cseresznye – írta a fruitveb.

Kapcsolódó
Uniós oltalmat kapott a húsleves kihagyhatatlan zöldsége
A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres ízű és illatú.

Az Európai Bizottság az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába vette a Nagykörűi ropogós cseresznyét.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára a „Petrovay ropogós” tájfajta mellett a nemzeti fajtajegyzékben szereplő, államilag elismert cseresznyefajták jogosultak. Ezek a Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Jaboulay, Hedelfingeni óriás, Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és feldolgozásra szánt gyümölcsei.

pixabay

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” a magas cukortartalma és kiegyenlített savtartalma következtében kellemesen édes-savanykás zamatú, gyümölcsszemeinek mérete az átlagosnál nagyobb. A gyümölcshús tömör textúrának köszönhető ropogóssága megkülönbözteti a más földrajzi területen termett cseresznyéktől. 

Nagykörű az Alföldön, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén, közvetlenül a Tisza folyó partján fekszik. A település környékén a 18. század közepén jelent meg a zártkerti gyümölcs- és szőlő-termesztés. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést, így ez a földrajzi terület különleges mikroklímával rendelkezik. Jelenleg itt található Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyéskertje.

Kapcsolódó
Uniós oltalmat kaphat a szegedi tükrös ponty
Jól alkalmazkodó, genetikailag ellenálló, zsírszegény és kiváló ízű.
Olvasói sztorik