Virágzó vidékünk

Szirmot bontott az őszi csillagvirág Sándorfalván

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Az augusztusi kevés eső nagyon jókor jött az arasznyi termetű hagymás növényünknek, az őszi csillagvirágnak (Scilla autumnalis), amely a Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken nem számít nagyon ritka növénynek, ám a Duna-Tisza közén ismeretünk szerint csupán Sándorfalva környékén él a fajnak egy pár száz tőből álló állománya – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Lilában pompázik a magyar rétek mérgező vadvirága
Az őszi kikerics erősen mérgező növény, ezért a legelő állatok elkerülik.

A növény főként száraz, sóvirágos, ürmös szikes pusztákon nő, így bármilyen feltűnőek is csodaszép kékeslilás, 5-25 virágból álló fürtjei, mégis nehéz észrevenni az ilyenkor tömegesen virágzó, nála sokkal termetesebb sóvirágok között. Virágait a méhek szívesen látogatják. Vékony, szürkészöld levelei csak az elvirágzás után, szeptember-októberben jönnek elő és a következő év nyarán húzódnak vissza.

A hazai csillagvirág-fajok közül az őszi csillagvirágot könnyű megkülönböztetni a többitől azon egyszerű okból, hogy a virágzási ideje az ősz, míg a többi tavasszal nyílik. A botanikusok egy része külön fajként tekint a Tiszántúlon és a Balaton-felvidéken előforduló növényekre. Külsőleg valóban semmi eltérést nem lehet rajtuk megfigyelni, azonban genetikai szétválásuk már megindult.

Védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kapcsolódó
Több milliós nagyságrendben nyílik a balkáni csillagvirág
Az országban csak néhány helyen találkozhatunk e különleges, lila virágú növény populációival.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik