Virágzó vidékünk

Egy tonna pontyot és csukát mentettek ki egy tiszai kubikgödörből

facebook/Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
facebook/Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
Az őshonos halakat visszahelyezték a Tiszába.

Halakat mentett a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) a Szolnok alatt található Kenderáztató nevű kubikgödörnél, írta a szövetség Facebook bejegyzésére hivatkozva a Pecaverzum.

Kubikgödör

A kubikgödrök – a Tisza hullámtereiben található, nagy kiterjedésű egykori anyagnyerőhelyek, ahonnan a földet szedték ki annak idején a kubikosok, a töltésépítéskor – a Tisza egész magyarországi szakaszán megtalálhatók.

Az akció sikeres volt, az őshonos halakat visszahelyezték a Tiszába, míg az inváziósnak számító fajokat eltávolították a vízből.

Két napon át mentették a halakat húzóhálóval, ez idő alatt 1000 kilogramm ponty és csuka került vissza a folyóba. Ezen felül 1000 kiló kárásztól, 600 kiló törpeharcsától és 150 kiló busától szabadították meg az élővizet

– tájékoztattak.

A KTVHESZ őszi nagyszabású halászati és halmentési tevékenységének ez csak az első lépésre volt. A tervek között szerepel, hogy idén már nemcsak a Tisza-holtágakat és a kubikgödröket veszik majd célba, hanem megkezdik majd a busák halászatát az élő Tiszán is, amire korábban nem volt példa.

Kapcsolódó
Háromezer pontyot mentettek meg a Tisza-tónál
A Holt-Tisza tiszafüredi szakaszán engedték szabadon a halakat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik