Virágzó vidékünk

Ritka gombák bújtak elő a földből a Maros-ártérben

Balla Tihamér / KMNPI
Balla Tihamér / KMNPI

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén a közelmúltban két helyszínen is felfedeztek egy ritkán látható, védett gombafajt, az őzlábgalócát, közölte honlapján a park.

Mint írják, az őzlábgalócák védettségét az indokolja, hogy csak a legeltetett, nitrogénben dús gyepeket kedvelik, márpedig az ilyen területekből sajnos egyre kevesebb van.

Balla Tihamér / KMNPI

A Maros-ártérben azonban az Igazgatóság szürkemarhák legeltetésével oldja meg a területkezelést, így itt két helyszínen is előbukkant néhány őzlábgalóca. Megjelenésük azt mutatja, hogy az élőhely-kezelés megfelelő.

Ez a gomba igen feltűnő, impozáns megjelenésű. Szép látvány, ahogyan a zöld gyepben virítanak a fehér gombafejek. Egész termőtestüket (a tönköt és a kalapot is) nagy, fodros szélű, fehér pikkelyek borítják. A fiatal példányok kalapja félgömb alakú, az idősebbeké ellaposodik, kiterül.

Az őzlábgalóca ehető, de mivel védett, így nem gyűjthető.

Nagyméretű gomba, ha az élőhely kedvező számára, akkor akár 15-20 cm magasra is megnő, és kalapjának átmérője elérheti a 10-15 centimétert. Összetéveszthető a tüskés galócával, de annak a felületén tüskék vannak, nem pikkelyek.

Kapcsolódó
3 egyszerű és gyors gombás recept
Szezon van, gombaimádók figyelmébe!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik