Virágzó vidékünk

50 év után újjászületett a Veszprémvölgyi kisvonat

facebook / Brányi Mária
facebook / Brányi Mária
A hangulatos kisvonat a Betekints-völgy legújabb turistalátványossága.

A Veszprémvölgyi kisvonat felújításához a civil és vállalkozói szféra is hozzájárult – adta hírül egy Facebook bejegyzés.

Kapcsolódó
Két napon át robog a Mátrában a legendás Gyöngyi gőzös
Pénteken és szombaton utazhatunk rajta.

A Veszprémvölgyi kisvonat az egykori Séd-völgyi Úttörővasút az ötvenes, hatvanas években teljesített szolgálatot. A vasút a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot kötötte össze mintegy 2 kilométer hosszú keskeny nyomtávú vonalon az 1961. május elsején megnyílt Vidámpark bejárójával.

A Séd-völgyi lelkes önkéntesek a veszprémi Városüzemeltetési Iroda munkatársainak koordinálásával végezték el a korabeli szerelvények helyreállítását. A mozdony mellett két kisebb utasszállító kocsit újítottak fel a civilek.

facebook / Veszprémvölgyi Kisvonat 2.0
facebook / Brányi Mária

Az 1972-ben leszerelt mozdonyt és a két kocsit a néhai Németh Károly mentette és őrizte meg Balatonfűzfőn. Németh Károly annak idején a városi óvodában udvari játékként használt kocsikat azzal a szándékkal helyezte biztonságba, hogy később felújítja őket.

Halálát követően Némethné Károlyi Jolán önkormányzati képviselő nyújtott segítséget a szerelvények Veszprémbe szállításához, itt történt a vasúti kocsik felújítása.

facebook / Brányi Mária

A veszprémi értékmentés a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája, E-Pannon Kft., Mestertechnika Kft., Skicc Kft., a VKSz Zrt., a Veszprémi Motoros Egyesület, a Bódéért Hagyományőrző Egyesület, a Túrajó Egyesület, a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a Táncsics Mihály Szakgimnázium és Középiskola tagjainak segítségével valósulhatott meg.

A magánszemélyek, civil szervezetek és cégek munkájukkal vagy anyagi támogatással járultak hozzá a látványos végeredményhez.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik