Virágzó vidékünk

Megérkeztek a Kardoskúton telelő kékes rétihéják

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Most nem annyira kedvező számukra a helyzet, de több madár választotta most is a tradicionális éjszakázóhelyet.

Idén is a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó területén, a Lófogó-ér mellett telelnek kékes rétihéják – közölték a nemzeti park honlapján.

A kékes rétihéja elsősorban Oroszországban, Nyugat-Európa északi részein, tőlünk északabbra költ, viszont délebbre, a Kaukázus környékén, Grúziában és Közép-Ázsiában is fészkel. Hazánkba télre jön, általában szeptemberben érkeznek az első madarak, de a legtöbben októberben. Ha a tél nem annyira hideg, akkor a legtöbben egészen áprilisig itt maradnak.

A Lófogó-érnél évek óta hagyományos éjszakázóhelyük van a kékes rétihéjáknak, csoportosan jelennek meg a gyékényes, zsombékos, sásos mocsarakban. Idén eddig heten voltak a legtöbben, de korábban volt, hogy 11 madarat is láttak.

Az éjszakázóhely melletti szabadon látogatható kilátóból megfigyelhető napnyugtakor az érkezésük és a terület feletti körözésük. Ezalatt felmérik, hogy hol az legideálisabb a hely, majd hirtelen leszállnak. Napközben 20-40 kilométereket is megtesznek, hogy megfelelő táplálékot találjanak.

Az itt telelő kékes rétihéják mennyisége az időjárástól és a területen levő rágcsálók, vagyis a táplálék számától is függ. Hidegben, havas időben inkább délebbre húzódnak. Idén alacsonyabb a rágcsálók száma, így valószínűleg, kékes rétihéjából is kevesebb tölti itt a telet.

Kapcsolódó
Rekordidő alatt megoldódott a vasegerszegi hamvas rétihéja-pár sorsa
Most már biztonságosan költhetik ki a tojásaikat.
Olvasói sztorik