Virágzó vidékünk

Felújítják Miskolc ikonikus kilátóját

mti/vajda jános
mti/vajda jános
Búcsúbulival zárt be ideiglenesen az avasi kilátó kávézója. A bérlőnek február 20-ig kell kiköltöznie, mert hamarosan kezdődik az épület és környezetének megújítása.

Az Avasi kilátó kávézó üzemeltetője, Rák Mónika elmondta, hogy őket úgy tájékoztatták, hogy március körül kezdődhetnek a munkálatok, nekik pedig február 20-ig kell kiköltözni, hogy el tudják majd végezi az épületen belül is a tervezet munkálatokat.

Megtudtuk, hogy bár a kilátó második szintjén lévő kávézóból  már nem tudunk gyönyörködni a csodás panorámában, de a munkálatok kezdetéig az első szintre még fel lehet menni. A kávézó üzemeltetője a Boon cikkében úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint a beruházás nyolc hónapig tart, így decemberben talán már újra fogadhat vendégeket a népszerű vendéglátóhely.

Facebook/avasi kilátó kávézó

Veres Pál, Miskolc polgármestere korábban a lapnak elmondta, hogy közbeszerzési eljáráson már ki is választotta a város a kivitelezőt. A döntő szó pedig már a közbeszerzési hatóságnál van, és pár héten belül megtörténhet a szerződés aláírása, és elindulhat a konkrét kivitelezés.

A tervdokumentáció szerint az alagsori szinten a kivitelezőnek el kell végeznie a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül meg kell oldani a kilátó körüli járda szélesítését és felújítását.

A kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá akarják tenni szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. Továbbá a jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolatot felbontják és biztosítják a szint akadálymentes megközelítését. A kilátó alatti rendezetlen, elhanyagolt zöldfelületekkel rendelkező, közel 400 négyzetméteres területről alapjában véve kitűnő panoráma nyílik a városra. Az ide tervezett, árnyékolással ellátott sétány lehetőséget biztosít arra, hogy majdani a látogatók kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon ülve vagy sétálva élvezhessék a kilátást.

Facebook/avasi kilátó kávézó

A tervezett faszerkezetű árnyékolás a kilátóhoz illeszkedő, ugyanakkor modernebb formavilágú lesz. A kilátót övező körút és a Mendikás út csatlakozásánál régi, terméskőből épült lépcső található, rendkívül rossz állapotban. Elbontása után új szerkezetet építenek, mely a körút nyomvonalán öt, közel azonos geometriájú fellépővel és jó 2 méter szélességgel készül.

A körsétány mellett 9 alacsony fénypontmagasságú, úgynevezett pollerlámpát helyeznek el. A terület bútorozását, berendezését 7 paddal, 3 hulladékgyűjtővel és egy információs oszloppal oldják meg. A sétány mentén 430 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnek ki.

Kapcsolódó
Óriásfenyővé változott a miskolci Avasi kilátó
Az országban egyedülálló ünnepi látványosság január 3-áig csodálható meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik