Virágzó vidékünk

Alig negyvenen lakják a festői környezetben elterülő zselici falut

Györkő zsombor
Györkő zsombor
Horváthertelend vasútvonallal soha nem rendelkezett, autóbusz közlekedés is csak az 1970-es évektől van.

Országjáró kalandozásai egyik legutóbbi helyszínén, a Baranya vármegyei Horváthertelenden készített hangulatos fotósorozatot Györkő Zsombor, akinek felvételeivel korábban is találkozhattak a Sokszínű vidék olvasói.

györkő zsombor

A Szigetvári járásban elterülő alig negyven fős falu a Zselic tájegységben fekszik, zsáktelepülés, közúton csak Szentlászló és Almamellék érintésével érhető el. Megközelítéséhez a 67-es főútról kell lekanyarodni Szentlászló lakott területének déli szélén a 66 117-es útra, amely keresztülvezet Almamellék belterületén, majd mintegy 6,7 kilométer után egy elágazáshoz ér. Innen északnak ágazik ki a 66 127-es út, amely Horváthertelendre vezet, de ebből az irányból érhető el a szomszédos Csebény is.

A település egyik első ismert okleveles említésénél – egy 1332-ben készült oklevélben – Horcholond alakban olvasható a község neve. Az elnevezés eredete teljesen bizonytalan, talán a hirtelen (?) melléknevünkből képződhetett.

A képre kattintva galéria nyílik Györkő Zsombor fotóiból

Galéria

A jelenlegi településnév a horvát népnév hozzáadásával született meg, hogy így különböztessék meg a falut Magyarhertelendtől. A szigetvári vár ostromának idején a falu elpusztult, és csak a 18. század közepétől népesült be újra, horvátokkal, idővel pedig egyre nagyobb arányban németekkel.

A második világháború után 117 magyar, 41 német lakos élt itt. Az 1950-es évek a kis község egy ideig közigazgatásilag Csebényhez, majd 1965 után Ibafához tartozott; a rendszerváltás óta ismét önálló település, melynek közigazgatási feladatait 1991-től az almamelléki székhelyű körjegyzőség látja el.

györkő zsombor

Horváthertelend vasútvonallal soha nem rendelkezett, autóbusz közlekedés is csak az 1970-es évektől van.

Idegenforgalmi látványossága a helyreállított népiskola. A terület a Kéktúra útvonalát érinti, így a községben turisták gyakran megfordulnak.

Kapcsolódó
Bejárta és megörökítette a fél országot a pécsi hobbifotós
A túrázás, kirándulás nem csupán hobbija, hanem rendszeres edzés és sport is számára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik