Virágzó vidékünk

Soha nem látogatott ennyi ember Balatonboglárra

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Látogatók ezreit vonzotta a balatonboglári Gömbkilátó és a lombkoronaösvény.

A Gömbkilátóból nyíló páratlan látványért és az új lombkoronaösvényért 200 ezernél is többen kapaszkodtak fel a Várdombra.

Ezen a nyáron 123 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták Balatonbogláron, amely még nem végleges összesítés. Biztatóak az adataink, úgy látjuk, hogy a kurtaxa bevételünk nagyjából a tavalyi szinten marad. Habár az itt töltött éjszakák száma nem nőtt, de a boglári látnivalókra és rendezvényekre sokkal többen voltak kíváncsiak, mint eddig valaha.

– mondta Mészáros Miklós polgármester, a Sonline megkeresésére.

A Gömbkilátó látogatottsága az idén rekordot döntött. Eddig nagyjából 120 ezer látogatót fogadott egy évben, de most már augusztusig a magasösvénnyel együtt 210 ezer felett van a jegyet váltó látogatók száma. Ehhez nyilván hozzájárul az, hogy idén nyitott a magasösvény, amely az átadása óta a turisták kedvelt kirándulóhelye.

– fűzte hozzá a polgármester.

Ebben a szezonban kevesebb vendég kereste fel a Buborék élményfürdőt, de ez annak is betudható, hogy már augusztus 20-án be kellett zárni a magas fenntartási költségek miatt. Az üzemeltetővel történt tárgyalásoknak és a kedvező ajánlatnak köszönhetően  bíznak benne, hogy a következő szezonban végig élvezhetik a gyerekek az egyedülálló vizes attrakciót a Balaton-parton.

Az elmúlt időszakban nagy port kavart a balatonboglári parkolás kérdése, hiszen az idei évtől Balatonbogláron bevezették a fizetős parkolási rendszert, melyről a polgármester így nyilatkozott:

Szabályozottabb a forgalom a városban, a bogláriaknak továbbra is ingyenes maradt a parkolás a kártya kiváltásával. Ezzel együtt fontos tudni, hogy augusztusig 72 millió forint bevételt jelentett a költségvetés számára. Ezt a bevételt pedig a jövőben út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására tervezik fordítani .

Gömbkilátó

A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. A gömböt Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. Az 1980-as években átesett már egy felújításon, a kedvelt kirándulási célpont, majd 2012 nyarától egy ismételt felújítást követően újra látogathatóvá. A Gömbkilátó káprázatos panorámája évente több tízezer látogatót vonz. A Gömbkilátó erős szélben akár több métert is lenghet, de a rugalmas szerkezet elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem kell a látogatóknak attól tartani, hogy egyszer csak legurul a dombról.

Kapcsolódó
Mától látogatható Balatonboglár legújabb attrakciója
Hazánk legújabb lombkorona-sétánya közvetlenül a Gömbkilátó szomszédságában található.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik