Virágzó vidékünk

Felújítják a pécsi belváros szégyenfoltját

youtube
youtube
Visszanyeri régi fényét a pécsi Király utca ikonikus épülete, az egykori Tiszti Kaszinó.

Megkapta az építési engedélyt, így hamarosan fizikailag is megkezdődhet a volt Fegyveres Erők Klubjának, vagy ahogy a helyiek nevezték, a Pécsi Nemzeti Kaszinónak a felújítása Pécs történelmi belvárosában, a Király utcában.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC)  2021 év eleje óta a tervezést megelőzően átfogó állapotfelmérést, továbbá műemléki kutatásokat végzett a hosszú évek óta üresen álló, kihasználatlan és rendkívül rossz állapotú, helyenként életveszélyes épületen. A homlokzatra idén épületháló került, írta a Bama.

youtube

Erdei Krisztián, az MCC nemrégen kinevezett pécsi vezetője a Pécs Aktuálnak azt mondta, szeretnék már 2024 tavaszán megkezdeni az építkezést, reményeik szerint 2026-ban át is adnák rendeltetésének a megújult épületet.

Minden pécsit szívesen látunk majd az MCC központjában, a Király utcai ingatlanban ugyanis nemcsak a több száz diákunk fér majd el, hanem a pécsiekre is gondoltunk

– mondta a Mathias Corvinus Collegium képviselet-vezetője, aki elárulta azt is, egy impozáns, átjárható passzázzsal fogják összekötni a Király utcát a Mária utcával.

Megújul a teljes épület, mélygarázzsal oldják meg a parkolást, és építenek egy kollégiumot is. Az épület földszintjén mindenki számára nyitott könyvtár, könyvesbolt és kávézó működik majd.

A legendás bálteremet is megtartják, sőt az a cél, hogy Pécsnek végre olyan helyszíne legyen, ahol nagyszabású, komoly vitákat, előadásokat, bemutatókat lehet majd tartani, és a közönség is kényelmesen elfér.

Az MCC számára kiemelten fontos volt az épület fellelhető műemléki értékeinek helyreállítása, még akkor is, ha ezek fizikai valójukban már elpusztultak.

Mind a tervezési program kiírásánál, mind a tervezés teljes folyamatában műemlékvédelmi szakértőt vont be az MCC, így elkészült az épület teljeskörű értékvédelmi- tudományos dokumentációja és értékleltára is, annak ellenére, hogy az épületet korábban megfosztották műemléki védettségétől.

youtube

Az MCC elkötelezett, hogy az épület régi fényét visszaadja, a környezetét pedig pezsgő élettel töltse meg

– közölték.

Kapcsolódó
Dicstelenül pusztul a Dunakanyar egykori luxusszállója
A tulajdonos felszámolás alatt áll, így aligha valósulnak meg a felújítást célzó elképzelések.
Olvasói sztorik