Virágzó vidékünk

Német családok ezrei telepedtek le a Balatonnál

Vannak köztük német mesterek és szolgáltatók is, akik honfitársaik rendelkezésére állnak.

Gyarapodik a Somogy vármegyei német ajkú kolónia. Míg 2019-ben 16 537-et regisztráltak, a Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ra már elérte a 22 310-et, írta a Sonline.

A Dunántúlon, főként a Balaton környékére koncentrálódva igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már idetelepült német mesterek és szolgáltatók is, akik honfitársaik rendelkezésére állnak.

A külföldiek élénk érdeklődése a hazai ingatlanpiacon részben azzal magyarázható, hogy a forint tavaly sokat gyengült az euróval szemben, ezért a külföldiek olcsóbban tudtak ingatlant vásárolni. Ez nem rossz befektetés, másrészt sok olyan külföldi vevő vagy bérlő is megjelent, akik rövidebb vagy hosszabb távra Magyarországon keresnek otthont maguknak.

Az ingatlan.com idei adatai alapján Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó ingatlanok iránt, az idén a beérkező németországi érdeklődések száma meghaladta a hatvanezret.

A KSH legfrissebb adatai szerint egyre több hazai családi ház van külföldi kézben.

A legtöbb ilyen magyarországi lakóingatlan 2022-ben a németekhez került, ők több mint kétezer lakást vásároltak, főként a Balaton mellett, Zala és Somogy vármegyében

– olvasható a portálon.

Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg ezer feletti ingatlannal, ők leginkább a határhoz közeli térségben vettek lakásokat.

A harmadik helyen a Budapestre érkező kínaiak állnak, akik 814 lakóházat vettek 2022-ben.

Kapcsolódó
Tihanyban a legdrágábbak a balatoni ingatlanok
A budapesti árakat közelítik a balatoni ingatlanárak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik