Virágzó vidékünk

Csodálatos jégvilágot alkotott a természet a Mátra titokzatos szakadékában

Pozsik Gábor
Pozsik Gábor
A fagyos téli napokon a víz és a hideg levegő találkozásából jégcsapok alakultak ki, melyek látványos jégvilággá varázsolták az egyébként is mesés hangulatú szurdokot.

A Nógrád vármegyei Tar község mellett található a Mátra rejtett szakadéka, a titokzatos Szakadás-árok szurdokvölgy, ami az ország egyik legszebb és legvadregényesebb, illetve a legtöbb kihívást nyújtó szurdoka. A keskeny, mindössze pár méter széles, mindenhol magas falakkal körülzárt völgyet kidőlt fák, hatalmas sziklák, mohás kövek, páfrányok sokasága  és örökzöld borostyánfüggönyök jellemzik.

Pozsik Gábor

Minden évszak különleges hangulatot kölcsönöz a szurdokvölgynek, jelenleg a téli fagy jeges varázslata járja át a tájat. A szurdokfalak repedései között kiszivárgó vizet a mínuszok jégcsapokká fagyasztották, melyek nem mindennapi, lebilincselő látványt kínálnak az arra járó turistáknak.

Pozsik Gábor

A szurdokfalon rengeteg hajszálrepedés, valamint kisebb-nagyobb rések is megtalálhatóak, melyeken a víz keres és talál is magának utat. A fagyos téli napokon azonban a víz és a hideg levegő találkozásából jégcsapok alakultak ki, amik látványos jégvilággá varázsolták az egyébként is mesés hangulatú szurdokot. De a víz és a fagy nem csak ezernyi jégcsapot formázott, hanem a mohás köveket, a borostyánok leveleit is magához ölelte, a csörgedező kis patakra pedig jégpáncélt terített.

Pozsik Gábor, akinek különleges felvételeit már több alkalommal is bemutattunk a portálunkon, most a Szakadás-árok varázsaltos téli világát örökítette meg, ezeket a fotókat az alábbi galériában lehet megtekinteni.

Galéria
Kapcsolódó
Ámulatba ejtő jégvilág a Balatonnál
A kicsapó hullámok és fagyos levegő találkozójából bámulatos jégvilág született a magyar tenger partján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik