Virágzó vidékünk

Ivóvíz cserebere pontot épített a PET Kupa csapata

Facebook / PET Kupa
Facebook / PET Kupa
Teakonyha, zuhanyzó és mosókonyha is helyet kapott az Ivóvíz cserebere ponton.

Tisztálkodási és közösségi funkciókat is ellátó Ivóvíz cserebere pontot készített a Pet Kupa csapata Kárpátalján – írta a PET Kupa.

A PET kalózok legújabb zöld projektjének célja, hogy ivóvizet biztosítson a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé.

A speciális “zöld létesítmény” egy konténer, ahol a szelektív hulladékot ivóvízre lehet cserélni. Azokon a településeken, ahol a csapvíz kritikus minőségű, a folyók is szennyezettebbek. Így született meg az Ivóvíz Cserebere Pont ötlete, hogy egy önmagában is újrafelhasznált anyagokból álló konténert létesítsenek.

A konténerben egy könnyen mozgatható és üzemeltethető víztisztító berendezés a helyi folyóvízből ivóvíz tisztaságú vizet állít elő. A konténer műanyag- és újrahasznosítható hulladék átvételi pontként is üzemel, aminek nagy jelentősége van az olyan térségekben, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás nem érhető el.

Ilyen régió Kárpátalján a Tisza forrása is, ahol sok hulladék kerül a folyó vizébe. Az elmúlt 4 évben a Pet Kupa önkéntesei több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, ennek több mint a felét újra is hasznosították.

Facebook / PET Kupa

A szolgáltatás mindenki számára elérhető és használható lesz, cserébe annyit kérnek majd a lakosoktól, hogy a szelektív hulladékukat adják le a cserebere ponton.

A „petkalózok” segítségével a Hulladékmentes Tisza program keretében létrejött az első Folyómentő Központ a Kiskörei Vízlépcsőnél, valamint környezetvédelmi programokat is indítottak a Tisza forrásvidékén, Kárpátalján.

A PET Kupa már 11 éve küzd azért, hogy felhívja a figyelmet a nem megfelelő hulladékgazdálkodásra a Tisza határon túli szakaszain. A jövőben szeretnének egy olyan rendszert kifejleszteni, ami előre jelzi a nagyobb hulladékhullámokat.

Kapcsolódó
15 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát a PET Kupán
Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupán, ami tulajdonképpen egy hosszútávú folyótisztító hajóverseny.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik