Virágzó vidékünk

Szirmot bontottak a kiskunsági gyepek aranyló ékkövei

Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor
Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor
Fénylő, aranysárga virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik a figyelmet.

Valóságosan aranyló díszbe öltöztetik élőhelyeiket a virágzó tavaszi héricsek. A boglárkafélék családjába tartozó növény meglehetősen impozáns megjelenésű, éppen ezért kirándulásaink alkalmával gyorsan a szemünk elé kerülhet. A kedvező időjárásnak köszönhetően ennek a fajnak a virágzása is a megszokottnál korábban történik, írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Igazgatóságunk működési területén Madarason, Homokmégyen, Szakmáron, Kisszállás-Balotaszállás térségében, valamint a Turjánvidéken találhatók tavaszi hérics állományok

– részletezték a tavaszi vadvirág elterjedési területét.

A tavasz üde színfoltja

A tavaszi hérics fénylő, aranysárga virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik az arra járók figyelmét. Mérgező növény, még a legelő állatok is kerülik, ugyanakkor a gyógyászatban a gyöktörzsét vizelethajtó és szívnyugtató hatóanyagai miatt alkalmazták. A faj a görög-latin mitológiában jól ismert Adoniszról, a férfiszépség félistenéről kapta az elnevezését.

Élőhelye

Évelő növény, általánosságban elmondható, hogy mészben gazdag száraz gyepeken, bokorerdőkben, valamint száraz tölgyesek nyílt részein találkozhatunk vele.

Kiskunsági Nemzeti Park/Schneider Viktor

Védett természeti értékünk

A faj veszélyeztető tényezői közé sorolhatjuk az élőhelyek megszűnését, valamint azok átalakulását, illetve a dekoratív megjelenése miatt a virágszedés is említhető.

A tavaszi hérics hazánkban védett növényfaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kapcsolódó
Kivirágzott Zala csodája
A mocsári kockásliliom jellegzetes kinézetű, könnyen felismerhető vadvirág, ami a tavaszi természet egyik legszebb ékessége.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik