Virágzó vidékünk

9 ezer húsvéti tojás díszíti a somogyi falut

Kerekes Norbert
Kerekes Norbert
Egyebek között hatalmas szalma nyuszi, 260 centiméteres óriástojás, rollerező és biciklis nyulak, világító tojásalagút teszi még szebbé a húsvéti ünnepeket.

Március 23-án Kerekes Norbert Kéthelyre látogatott, ahol gyönyörű fotókat készített a húsvéti “ruhába” öltöztetett falu központjáról és annak egyedi díszeiről.

Kerekes Norbert

Norbert Veszprém vármegyében, Ajkán él. 2013-ban ismerkedett meg a fotózás világával, és egy pár év kihagyás után, immár hat éve szenvedéllyel járja a Balaton vidékét és örökíti meg gyönyörű fotókon szépségeit és értékeit.

Nagy kedvencem a Balaton-felvidék, de emellett vannak olyan helyek, amiket nagyon kedvelek és, ahová évről-évre visszajárok. Ilyen többek között Kéthely, ahol egyedi hangulatú és igazán különleges a húsvéti ünnepvárás, vagy említhetném a badacsonyi és a kőröshegyi tulipán szüretet, de nagy kedvencem a Dörgicsei levendula major is

– mesélte el Norbert a számára legkedvesebb helyszíneket a Sokszínű vidéknek.

Kéthelyen először 2015-ben díszítették fel a falu központját. Az első évben 1200 tojás kapott helyet a tojásfán, ami már akkor igazán különleges látványosságot nyújtott. A következő esztendőben a tojások száma elérte a 3000 darabot. A tojásfa pedig azóta is kiemelkedő dísze a falu központjának, ami 2017-ben különleges alkotásokkal is bővült. Minden Somogy vármegyei önkormányzat saját maga festett tojása díszíti a fát, melyeket a települések jellemző mintáival és nevével tettek egyedivé.

Kerekes Norbert

A szebbnél-szebb húsvéti díszek és a színesre festett tojások közül kiemelkedik egy különleges alkotás is, egy óriástojás, aminek a magassága 260 centiméter. Ezen a nem mindennapi díszítő elemen minden látogató tekintete hamar megakad, akárcsak a hatalmas szalma nyuszin, ami a faragott nyulak, a rollerező kis nyulak és a bicikliző nagy nyulak fölé magasodik.

Kerekes Norbert

Az elmúlt évek alatt a színes és különleges mintázatú tojások száma megsokasodott, majd 9000 darab díszíti a húsvéti dekorációt.

Kerekes Norbert

2022-ben a kéthelyi húsvéti díszítés tojás alagúttal is bővült, melynek különlegessége, hogy amint beköszönt az este a tojások világítani kezdenek és fényük átjárja az éjszakát.

Kerekes Norbert

Az idei évben egy kosárral egészült ki a dekoráció melyben egy pirosra festett tojás pihen.

Kerekes Norbert

A dekorációk szállításának is megadják a módját a szervezők, hiszen egy fűvel borított trabanttal viszik a gyönyörű és egyedi alkotásokat a helyükre.

Kerekes Norbert

A hagyományok szerint húsvét előtt 2 héttel készítik el a dekorációt, és húsvét után két hétig lesz látogatható minden érdeklődő számára.

Az alábbi galériában Kerekes Norbert gyönyörű fotói láthatóak, amik részletesen bemutatják a kéthelyi húsvéti dekorációk minden apró részletét.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Kerekes Norbert készítette, akinek A Balaton világa Facebook csoportjában további felvételeket lehet megtekinteni a Balaton csodalatos vidékéről.

Kapcsolódó
Vakarás, berzselés, maratás – így díszítették nagyanyáink a húsvéti tojást
Ismerjük meg a hagyományos tojásdíszítési technikákat!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik