Virágzó vidékünk

Sokkolóan magas jelenleg a magyar szamóca ára

pixabay
pixabay
A mostani 5-6 ezer forintos kilónkénti ár kedvező időjárási körülmények között a szezonban ezer forint alá is eshet.

Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a hazai szamócaszezon – helyenként akár 2 héttel is -, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban, hangzott el a Spirit FM adásában.

Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem

– mondta a rádió Több-Kevesebb című műsorában Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, hozzáfűzve, hogy hogy körülbelül 3-4 hét múlva érkezik meg szabadföldről a szamóca.

Szamócát üvegházban vagy fóliaházban drágán lehet előállítani, ez az oka annak, hogy ez most még nagybani viszonylatban is magas árakon kínálják a piacokon.

Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, ahol hónapokkal hamarabb kezdődik a szezon, ott most dömping és túlkínálat van, akár nyomott áron is eladják a terméket.

Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a globalizált kereskedelemnek a jelensége

– fogalmazott a szakértő, aki elmondta, hogy a magyar szamóca május közepén éri el a legalacsonyabb árszintet, ekkor lesz nálunk is dömping, túlkínálat.

Most a termelői ár, amennyiért gazdát cserél a termelő és a közvetítő kereskedő között 3500 forint/kg körül van, a szezon közepére, csúcsidőszakban ez 1000 forint alá is zuhanhat, akár 600-800 forint/kg is lehet.

A fogyasztói ár 5-6000 forint körül van jelenleg, ez a szezon közepére 1000-1500 forint körül várható, de ha jön egy meleghullám, a fogyasztói ár 1000 forint alá is eshet

– mondta Apáti Ferenc.

Az áprilistól júniusig tartó átlagos fogyasztói ár 1500-2000 forint körül várható.

A szakértő arról is beszélt, hogy azoknak a szamócáknak, amelyek sokat utaztak, a kocsányuk nem “üdezöld”, hanem száradt. A magyar szamócáé sokkal frissebb, de ránézésre sokszor nehéz megkülönböztetni a hazai és a külföldi szamócát egymástól.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik