Virágzó vidékünk

Csodás felvételek a titokzatos fekete gólyák légyottjáról

Vágány Zoltán
Vágány Zoltán
A félénk, rejtőzködő madarak szerelmét páratlanul szép képeken örökítette meg a természetfotós.

Vágány Zoltán nem először szerepel az oldalunkon, a Sokszínű vidék több alkalommal írt a természetbarátról, aki káprázatos fotókon mutatja be a természet szépségeit.

A geográfus-fotós a napokban különleges élményt élhetett át, olyat, ami nem sokaknak adatik meg. A különleges pillanatok főszereplői a fekete gólyák voltak, mint hazánk kiemelt oltalomban részesülő, igazán titokzatos és rejtőzködő madarai.

Vágány Zoltán

A fehér gólyákkal ellentétben a fekete gólyák kerülik az ember közelségét, félénk, rejtőzködő madarak. Éppen ezen tulajdonságuk miatt, ritkán adatik meg a pillanat, hogy megfigyeljük őket.

Zoltán megpillantotta a fekete gólyákat, akik egy párt alkottak, és különleges, szó szerint ámulatba ejtő pillanatoknak is a szemtanúja lehetett.

A fekete gólya párok a nászidőszak alatt nagyon gyöngédek egymáshoz, szorosan összebújnak, így mutatva ki a másik iránt érzett kötődésüket. Ezeket az intim pillanatokat nem csak, hogy látta és szemmel követte a természetfotós, hanem páratlanul szép felvételeken meg is örökítette.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén sikerült megfigyelnem a fekete gólyákat és szerelmi életüket, amiről több felvételt is sikerült készítenem

– osztotta meg élményét Vágány Zoltán a Sokszínű vidékkel, aki kiemelte, hogy a fekete gólyák életét rendszeresen figyelemmel követi, de ez az élmény számára is igazi kuriózum volt.

Vágány Zoltán

A hazai populáció csak az öreg erdőkkel és a vizes élőhelyekkel együtt őrizhető meg.

A fekete gólya egész fészkelőterületén veszélyeztetett faj. Magyarországon a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Szerepel a magyar Vörös Könyvben is a közvetlenül veszélyeztetett fajok között.

Vágány Zoltán

Élő és fészkelőhelye

A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből visszamaradt öreg kocsányos tölgyek.

Vágány Zoltán

Síkvidéken legtipikusabb fészkelőhelyei a fiatal fák sűrűjében megbújó évszázados kocsányos tölgyek. Hegyvidéken elsősorban az öreg bükkösökben vagy fenyvesekben fészkel. Öreg tölgyek hiányában más fafajokon is költhet, melyeknél a legfontosabb, hogy idős egyedek legyenek és biztonságos fészekrakási lehetőséget nyújtsanak.

Az alábbi galériában megtekinthetők Vágány Zoltán különleges felvételeit.

Galéria
Vágány Zoltán

A cikkben szereplő fotókat Vágány Zoltán készítette, akinek egyedi hangulatú felvételeit Facebook oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Videón, ahogy a zöldikék serege megszállja az etetőt
Számos védett faj példányai járnak rendszeresen az etetőhöz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik