Virágzó vidékünk

Váratlan vendég látogatott Tóbiásék bekamerázott fészkébe

Mint arról korábban beszámoltunk, 2019. március 7-én, 16 óra 27 perckor egy fiatal, feltehetőleg hím fekete gólya landolt a gemenci bekamerázott fészekben. A madár másnap reggel is visszatért néhány percre.

A fészekben tavalyig Tóbiás, az ország legidősebb ismert, vadon élő fekete gólyája és párja, Sára élt. Mindenki őket várta vissza, de a Gemenc Zrt. pénteki közleménye szerint a felvételeken látható madár se nem Tóbiás, se nem Sára.

Gemenc Zrt.

Mint írják, az eddigi tapasztalatok alapján a hím gólyák néhány nappal hamarabb érkeznek Gemencre. Gyakran több, még el nem foglalt fészket is megtekintenek, hiszen keresik a legmegfelelőbb helyet a költésre és az utódok felnevelésére. Feltehetőleg ezt a jelenséget rögzítette a Gemenci Erdőgazdaság webkamerája is.

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fióka kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat. Szóval nem ő az.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, az ornitológusok, a nemzeti park munkatársai és a többezres rajongótábor.

Mindenki bízik abban, hogy néhány napon belül megjelenik az idén 20 éves Tóbiás, az egyik legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya és a kamerák kereszttüzében visszafoglalja megszokott helyét, teszik hozzá.

Ennyi volt, az MME idén nem indítja el a gólyakamerákat
2019-ben már Báró életét sem követhetjük figyelemmel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik