Virágzó vidékünk

Bámulatos térrel gazdagodott a Sió-zsilip környezete

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás
19 milliárd forintba került a beruházás.

Átadták a megújult Sió-zsilipet, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe április 24-től nyitva áll a közönség előtt.

A beruházás április 23-i átadó ünnepségén kiemelték, hogy egy olyan helyszín jött létre, amely nemcsak az alapvető műszaki funkcióját látja el, hanem illeszkedik a városba, új élményt tud nyújtani az itt élőknek, ide érkezőknek.

Magyarország több mint 4300 kilométernyi elsőrendű árvízvédelmi védvonallal rendelkezik, amiből 500 kilométernyi újult meg az elmúlt években, 10 százalékkal csökkentve az árvízvédelmi kockázatot.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a balatoni vízgazdálkodás jogarának nevezte a Sió-zsilipet, amely igazságot tud tenni a sokszor ellentétes igények között.

Ez a műtárgy a kulcsa a szélsőségek elleni védekezésnek is – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárások.

Szeretjük ezt a zsilipet azért is, mert nekünk mérnököknek műszaki desszertet szolgáltat megoldásaival

– fogalmazott, kiemelve, hogy a zsilip kulcsműtárgya lehet a Sió rehabilitációjának is.

Az átadóünnepségen elhangzott, hogy Siófok nemcsak egy műszaki létesítménnyel, hanem egy turisztikai látványossággal is gazdagodott.

Az esemény végén leleplezték a zsilip műszaki épületének falán elhelyezett Lampl Hugó Emlékplakettet. Ezzel az építészeti nívódíjjal tüntették ki a Víz Világnapja alkalmából a zsilip átépített műtárgyegyüttesét, elismerve annak tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból is kimagasló voltát.

A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe. (MTI)

További fotók megtekinthetők a képre kattintva

Kapcsolódó
Ez lehet idén Siófok "legnagyobb dobása"
A fürdőfelújítás előkészületei gőzerővel folynak, rövidesen elkezdődhet a munka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik