Virágzó vidékünk

Lángszínű gyomnövények virítanak a Kardoskúti-pusztán

Körös-Maros Nemzeti Park / Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park / Palcsek István Szilárd
A Kardoskúti-pusztán idén szokatlanul nagy mennyiségben jelentek meg a nyári hérics narancssárga virágai. Emellett a lángszínű hérics skarlátvörös szirmai is színesítik a puszta képét.

Lángszínű és nyári héricsek színesítik a alföldi tájképet – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A védett tavaszi hérics és a fokozottan védett volgamenti hérics mellett két, gyomnövények közé sorolt, fogyatkozó héricsfaj is színezi a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területét. Védett rokonaikhoz hasonlóan a nyári hérics és a lángszínű hérics is az Adonis nemzetségbe tartozik. Bár mindkét növény mérgező hatású, szép és mutatós virágaik vannak.

Más ritkuló gyomfélékhez hasonlóan az egyre intenzívebb és teljeskörű vegyszeres gyomirtás, valamint a kisparcellás művelés csökkenése okozza visszaszorulásukat.

A héricsek magjai hosszú ideig életképesek a talajban, és számukra kedvező körülmények esetén megjelennek az élőhelyeiken.

A nyári hérics narancsvirágú, egynyári növény, mely főként szántóföldi gyomként gyakorinak számított régen, napjainkra azonban már nagyon visszaszorult. A lángszínű hérics skarlátvörös szirmairól kapta nevét és jóval ritkábban lehet vele találkozni.

Galéria
Körös-Maros Nemzeti Park / Palcsek István Szilárd

A szirmok színe és állása mellett a csészelevelek tekintetében is van eltérés, hiszen míg a nyári hérics csészelevelei kopaszok, addig a lángszínű héricséi bolyhosak, bozontosak.

A Kardoskúti Fehértó részterületen más évektől eltérően a gyepeken idén tömegesen jelentek meg a nyári hérics és a lángszínűhérics állományai. Ez utóbbi faj veszélyeztetett besorolást kapott a Dél-Tiszántúl edényes növényfajainak vörös listáján.

Kapcsolódó
Nagyra nőttek a puszták védett virágai
A kiskunsági pusztákon az idei csapadékosabb időnek köszönhetően életerősek és szépek a sárga színben pompázó virágok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik