Virágzó vidékünk

Így trükköznek a gólyatöcs szülők a fiókáik védelméért

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Testalkatuk miatt nem nyernének egy közelharcban.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található Nagy-Zsombékban és a Csikóspusztai-tavon is többféle partimadár-faj költ idén is. A szikes mocsarak kiváló táplálékforrást jelentenek számukra.

Az egyik legjellegzetesebb itt fészkelő madár a gólyatöcs, amit széki gólyának is neveznek a népnyelvben.

A gólyatöcs törékeny testfelépítésű, karcsú madár, vékony és hosszú lábakkal, melyekkel a mélyebb vizekben is képes gázolni.

Mivel testalkata nem túl rémisztő, illetve egy ragadozóval szembeni harcban is erőteljesen alulmaradna, különleges trükköt alkalmaz a fiókáik védelme érdekében

– írják a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Idén a Csanádi pusztákon szerencsés módon úgy alakultak a vízviszonyok, hogy több pár gólyatöcs is költésbe tudott kezdeni a Nagy- Zsombékban, illetve a Csikóspusztai-tó partján is. Fiókáik május közepén kelnek ki a tojásból, s ilyenkor jól megfigyelhetjük a szülőmadarak jellegzetes viselkedését, amellyel a még röpképtelen fiókáikat védelmezik a ragadozók, vagy éppen az ember ellen.

Taktikájuk az, hogy betegnek, sérültnek tettetik magukat, ezzel hívják fel magukra a ragadozók figyelmét. Szárnyaszegetten, bukdácsolva, rövid távokat repülve, vészkiáltásokat hallatva menekülnek, a ragadozók ezáltal természetesen utána erednek, azt gondolván, hogy könnyen megszerezheti a prédát. Eközben a fiókák csendben, mozdulatlanul lapulnak a fűben, bízva abban, hogy rejtőszínük jól álcázza őket. Amikor a felnőtt madár úgy érzi, hogy már kellő távolságra elcsalta a fészektől a ragadozót, akkor hirtelen fölrepül és gyorsan elszáll, a ragadozó pedig zsákmány nélkül marad. Ezután a gólyatöcs visszatérhez a már biztonságban lévő fiókáihoz.

Kapcsolódó
Újraélesztéssel mentettek meg egy gólyatöcsöt
Életmentő műtétet végeztek egy ritka madáron, amikor leállt a lélegzete. A madármentők újraélesztették.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik