Virágzó vidékünk

Megmentenék a 18 éve bezárt somogyi termálfürdőt

Információk szerint a befektető hitelfelvétel nélkül élesztené újra a nagybajomi fürdőt.

Sok más somogyi fürdőhöz hasonlóan a nagybajomi termálfürdő története is olajkutatással kezdődött: 1965-ben találtak – olaj helyett – termálvizet, rá két évre, 1967-ben meg is nyitott egy egyszerű nyitott medencés fürdő, mely először 1994-ben zárt be.

Az önkormányzat ezt követően eladta a létesítményt és a hozzá tartozó hatalmas földterületet, melyet az új tulajdonos 2004-ben nyitott meg a vendégek előtt. A termálfürdő működése nem tartott sokáig, az 2006 májusában, a fejlesztés második ütemének utolsó szakaszában bezárt. Ekkor derült ki, hogy a tulajdonos rosszul mérte fel az üzemeltetési költségeket, másfél év alatt csak a gázszámla meghaladta a húszmillió forintot, a jegyár bevételek pedig nem fedezték a hiteltörlesztést és a napi működtetést sem.

Ilyen volt a fürdő fénykorában

Évekkel később érkezett az újabb beruházó, aki elvileg 2011-ben kezdett volna építkezni, ám a hírek szerint a gazdasági válság elvitte az egyik tulajdonos vagyonát, így a projekt ismét parkolópályára került, folytatódott a létesítmény kálváriája. A hírekbe évekkel később már csak mint a legnagyobb somogyi adósok egyike került be a fürdő az adóhivatalnak több mint százmillió forintos tartozásával.

Miközben az idő vasfoga alaposan kikezdte a 18 éve bezárt fürdőt, a polgármester a napokban a fürdő megmentésének újbóli felcsillanásáról, befektető érkezéséről tájékoztatta a helyieket.

A befektető írásban közölte az önkormányzattal vásárlási és fejlesztési szándékát, amelyet a tulajdonos is megerősített. Az elmúlt héten rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottunk, ahol a képviselőknek is felvázolta fejlesztési terveit, amelyek három ütemben valósulnának meg az elképzelései szerint

– mondta a Sonline érdeklődésére Pirka Mátyás polgármester.

Hozzátette: a befektető hitelfelvétel nélkül élesztené újra a nagybajomi fürdőt.

Kapcsolódó
600 millió forintért eladó egy zalai falu termálfürdője
2012. november 20-án nyitott ki utoljára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik