Virágzó vidékünk

Új látogatóközpont nyílt Bugacon

MTI/Ujvári Sándor
MTI/Ujvári Sándor

A Kiskunsági Nemzeti Park legújabb látogatóközpontjában megismerhetjük a homokpuszták világát és az emblematikus Bugac-puszta tájtörténetét, betekinthetünk a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba, barangolhatunk az itteni élőhelyeken – írják a nemzeti park honlapján.

Július 3-án nyit a több mint 288 millió forintból létrehozott Puszta kapuja információs központ Bugacon.

A látogatóközpont 230 négyzetméteren egyebek mellett a pásztor hagyományokat és a puszták élővilágát bemutató két tematikus kiállítással várja az érdeklődőket. Az épületegyüttes közösségi rendezvények, konferenciák megtartására is alkalmas.

A központ ajándékboltjában terveik szerint nemzeti parki védjegyes termékeket lehet majd vásárolni – a helyben maradást és falusi önfoglalkoztatást segítő, 2010-ben létrehozott védjegyrendszerhez eddig több mint 260 termelő csatlakozott több mint 1300 termékkel. A Kiskunsági Nemzeti Park területén ebből 29 termelő 142 védjegyes terméke készül.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 3 látogatóközpontot, 6 tematikus bemutatóhelyet, 2 szálláshelyet és 2 természetiskolát működtet, továbbá 26 tanösvény gazdája. Ez Magyarország második nemzeti parkja, mely 1975-ben jött létre és kiterjedését tekintve is az 1973-ban létrehozott hortobágyi után következik.

A Kiskunsági Nemzeti Park bemutatóhelyeit évente 115 ezren keresik fel, emellett 3 tájvédelmi körzet, több mint 20 természetvédelmi terület, 6 védett vizes élőhely, továbbá egy bioszféra rezervátum gazdagítja a látnivalókat.

MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó
Gigantikus törzsi gyűlést rendeznek Bugacon
Az idei Kurultaj szervezők harci bemutatókkal, lovasversenyekkel és lovasvetélkedőkkel, íjászprogramokkal, a magyar, hun és avar örökséget bemutató kiállításokkal, valamint népzenei rendezvényekkel is készülnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik