Virágzó vidékünk

Törpe az őszibarack, akkora a hőség a Homokhátságon

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
Az aranynál is nagyobb kincs az öntözővíz a szatymazi barackosban.

Egy Csongrád-Csanád vármegyei gazda barackosában aggasztó jeleket tapasztal – írta a Telex.

A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke szinte gyerekkora óta foglalkozik őszibarackkal, még a szüleivel kezdte, és most a családja is részt vesz a munkában. A Szatymaz melletti családi gazdaságában 12 hektáron termeszt őszibarackot.

A barack senyved a hőségben

Egyre súlyosabb gondokat okoz az aszály és a talajvíz hiánya a térségben. Szatymaz és több más, részben zöldség és gyümölcs termesztéséből élő falu a Homokhátsághon fekszik, amit ma már a félsivatagi területek közé sorolnak. Évtizedek óta csökken a talajvíz szintje, az öntözéshez fúrt kutakat egyre inkább mélyíteni kell, másféle vízpótlás pedig nincsen, holott évtizedek óta beszélnek például egy Duna–Tisza csatornáról.

Egy Szegedhez közeli másik falu, Domaszék mellett a gazdálkodók már a korábbi években is azt vették észre, hogy a nyár közepére egyszer csak elfogyott a víz a kutakból, nem hoztak fel többet a szivattyúk. Ez már Szatymaz környékére is egyre inkább jellemző.

Gyuris Mihály a saját földjén árkokba vezetve egy tározóba gyűjtötte össze a belvizet, hogy később abból öntözzön, de mostanában már nem gyűlik össze annyi, amennyi kellene.

A víz hiánya komoly probléma. Hogy ez hogy lesz megoldva? Hát nem tudom. Nagyon kellene egy csatornahálózat, amiből vizet lehetne nyerni, de az a gazdák egyéni szintjén megoldhatatlan. Jártam Olaszországban, ott hektáronként vannak kiépítve a csatornák

– mesélte a gazda a portálnak.

Gyuris Mihály megfigyelései szerint a mostani hőségben a fák egy részénél megállt a gyümölcsök fejlődése, a nagy meleg hatására a növények lelassították a saját életfolyamataikat. Az őszibarack ugyan nem sült meg a fán, de nem lehetett akkor leszedni, mint a korábbi években.

Pár éven belül a szatymazi homokon árnyékot adó hálókat kell felszerelni a fák fölé, hogy megvédjék a növényeket a túl forró nyári napsütéstől.

Gyurisék legnagyobb tömegben termelt fajátja idén darabszámra teljesítette ugyan az elvárást, viszont méretben csak harmadakkora lett minden gyümölcs, mint korábban. Ennek következtében a szatymaziak súlyra nem tudták azt a mennyiséget leszedni, amire előre leszerződtek a felvásárlóval.

Kapcsolódó
Ökológiai katasztrófa fenyeget a Homokhátságban
Ásotthalom alpolgármestere szerint a vízhiányt a térséget szegélyező két folyó vizének elvezetésével és visszatartásával lehet elkerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik