Virágzó vidékünk

Több mint 120 év után először emelik le a Hősök tere arkangyalát

pixabay
pixabay
A közel 5 méter magas bronzszobor állapota drasztikusan leromlott, ezért elkerülhetetlenné vált a felújítása.

Több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljes körűen a Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló Gábriel arkangyalt. A közel 5 méter magas bronzszobor állapota az elmúlt évtizedekben drasztikusan leromlott, korábbi felújítások során csak esztétikai beavatkozásokat végeztek el rajta, ezért teljes körű felújítása elkerülhetetlennél vált, írta a Nemzeti Örökség Intézete.

A munkálatok első és egyben leglátványosabb fázisában egy hatalmas állványrendszer épül a 36 méter magas oszlop köré, mely lehetővé teszi a szobor leemelését és restaurátor műhelybe szállítását, ahol a belső állapot feltárását követő helyzetértékeléstől függően mintegy 6-12 hónap alatt helyreállítják az eredeti állapotát

– részletezték a munkálatok menetét.

Gábriel arkangyal megújult szobra várhatóan 2025 első felében tér vissza a Hősök terére. A munkálatok során nem csak a bronzszobrot, hanem az Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik.

pixabay

A Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű és középpontjában 36 méteres korinthoszi oszlopon áll Gábriel arkangyal Magyarország egyik emblematikus jelképe, belföldi és külföldi turisták állandó úticélja. A Zala György szobrász által megalkotott arkangyalt 1901. október 24-én avatták fel.

Kapcsolódó
Szobrot kapott az utolsó palóc dudás
Pál Istvánt 1992-ben fedezték fel a népzenekutatók, utána a népzenészek zarándokhelyévé vált a tereskei pásztor otthona.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik