Életmód

Műanyagmentes július: 10 egyszerű ötlet, ahogy mi is csatlakozhatunk

Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyaghulladék mintegy fele egyszer használatos műanyag, amelyet hiába dobunk ki villámgyorsan, mégis évszázadokig szennyezi a Földet.

Tudva, hogy a műanyag akár 1000 évig sem bomlik le, meg kell értenünk a környezetünkre gyakorolt hatását, és el kell követnünk mindent, hogy kevesebb műanyag legyen a Földön. A műanyaghulladék ráadásul nem csak a tengereket fertőzi meg, hanem belekerül az ivóvízbe, azzal pedig az emberi testbe, sőt a véráramba is. Az emberi test pedig gyulladással reagálhat a bejutott idegen anyagra.

Henderson-sziget, ahol naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)

Magunk is tehetünk a változásért!

Ma indult a Plastic Free July elnevezésű kihívás, amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. A világméretű mozgalom egyébként Nyugat-Ausztráliából indult 2011-ben, és évről-évre egyre többen csatlakoznak hozzá.

Ehhez kapcsolódóan mi is összegyűjtöttünk pár jó tanácsot ahhoz, hogy legalább júliusban jobban odafigyelhessünk arra, mennyi műanyagot vásárolunk.

Fotó: Pixabay

1. Vigyünk saját bevásárlótáskát vagy kosarat!

A szupermarketekben kapható vékony és könnyen szakadó nejlonok hasznossága rendkívül korlátozott, de becslések szerint évente sok milliárdot használunk el belőlük világszerte. Bár ezek a zsákok ingyenesek, a környezetvédelmi költségeik mégis magasak. Az első jó környezetvédelmi jó tanács: felejtsük el az eldobható nejlonzacskókat!

Használjunk inkább az eldobható szatyor helyett tartós, lehetőleg újrahasznosított szövet táskát, vagy kosarat minden bevásárlásnál.

Fotó: Pixabay

Ha mégis használunk műanyagzacskókat, akkor azt ne a kommunális hulladéktárolóba dobjuk őket, hanem gyűjtsük szelektíven. Vagy ne dobjuk ki, hanem vigyük magunkkal újra és újra, használjuk fel őket minél többször!

2. Hagyjuk abba a palackozott víz vásárlását!

Az ásványvizes palack helyett újratölthető palackot vegyünk, vagy használjunk kulacsot, és öntsünk bele tisztított csapvizet.

PET-palackok – Fotó: Pixabay

3. Ne használjunk eldobható kávéscsészét – legyen inkább termoszunk!

Az eldobható kávéscsészék úgy nézhetnek ki, mintha papírból készülnének, de általában polietilénnel, egy műanyag gyantával vonják be őket. Elméletileg ezeket az anyagokat újrahasznosíthatnák, de a legtöbb helyen nincs erre megfelelő infrastruktúra. Nem beszélve a kávécsésze fedeléről és a keverőkről, ezek is mind egyszer használatos műanyagból készülnek.

Dobjunk helyettünk inkább be a táskánkba egy termoszt, és abba kérjük a gyorsétteremben a kávét!

4. Inkább válasszuk papírba, kartonokba csomagolt termékeket!

Általánosságban elmondható, hogy könnyebben újrahasznosítható a karton, mint a műanyag. Ezek a papírtermékek könnyebben lebomlanak. Vásároljunk tehát papírdobozban tárolt élelmiszereket (tésztát vagy például csokit) műanyag csomagolású helyett, vagy dobozban lévő mosószert.

Fotó: pixabay

5. Mondjuk nemet a műanyag szívószálakra is!

Akár otthoni használatra, akár egy bárban vagy étteremben – egy ital megrendelésekor – tudatosan ne kérjünk műanyag szívószálat!

6. Főzzünk szappant – készítsünk magunknak dezodort

Használjunk minél kevesebb fel nem bomló műanyag dobozos piperét. A tusfürdők helyett használjunk házi készítésű, kecsketejből készült szappant!  A dezodorral sem kell sokat bajlódni, erre is kiváló, ahogy például mosásra is, a szódabikarbóna – porként – vagy illóolajjal összekeverve használhatjuk.  Vásároljunk fából vagy bambuszból készült fogkefét.

Fotó: pixabay

7. Ne használjunk  eldobható borotvát!

Bár apróságnak tűnhet, mégis rengeteget használunk el az eldobható borotvákból évente. Bár ezek nem egyszer használatosak, sokszor már néhány alkalommal megszabadulunk tőlük, aminek a legkevésbé sem látja hasznát a bolygónk.

8. Mondjunk le az eldobható pelenkákról!

Ha igazán környezettudatosak akarunk lenni, szülőként csak mosható pelenkát használjunk. Lehetőleg kerüljük a papírtörlőt, és a nedves törlőkendőket is. Az intim betétek és tamponok kora is lejárt, léteznek már természetesen lebomló, jobb megoldások, érdemes ezekre is rákeresni.

Több ezer műanyagrészecskét fogyasztunk el évente
A mikroműanyagok mindenhol ott vannak: a tenger mélyén, a tengerparti homokban, a szélben, és már bennünk is.

9. Száműzzük a konyhából az alufóliát, és a folpackot is!

Műanyag dobozok helyett miért nem tároljuk az élelmiszereket vászonzacskókban, üvegekben vagy üvegedényekben? Csomagoljuk a maradékot méhviaszos csomagolásba (akár saját készítésűbe is).

10. Mellőzzük a műanyag bútorokat és lakáskiegészítőket is, ha lehet!

Lehetőleg ne vásároljunk a lakásunkba vagy a kertünkbe műanyag bútorokat, műanyag székeket, kiegészítőket, például poharakat, bár ezek remélhetőleg már nem egyszer használatosak. Érdemes inkább természetes, és jóval időtállóbb, fából, kerámiából vagy üvegből készült társaikkal pótolni.

Ebben a beharangozó videóban akadnak még jó példák bőven:

Címlapfotó: Pixabay

Olvasói sztorik