Mozaik

Megkockáztatjuk, hogy a világ leggyönyörűbb madarát fedezték fel

A galléros paradicsommadár neve hazánkban valószínűleg sokaknak nem hangzik ismerősnek, pedig a bolygónk egyik legcsodálatosabb teremtményéről van szó.

A hímek bámulatos udvarlási rituáléja során kieresztik fekete köpenyüket, hogy a mindent elnyelő sötétségből kitűnjön kék mellkasuk és virítóan kék szemeikek. Ezután a nőstény körül násztáncba kezdenek, amíg meg nem hódítják a kiszemeltjüket.

A tudósok mostanáig azt hitték, hogy a galléros paradicsommadár egyedülálló a paradicsommadár-félékhez tartozó 43 faj közül. A PeerJ című tudományos lapban megjelent tanulmányban viszont Edwin Scholes ornitológus és Tim Laman fényképész egy újabb egyeddel bővítette a listát: a Vogelkop galléros paradicsommadárral, tudósít a National Geographic.

Az alapos terepmunka és a múzeumi elemzés arra enged következtetni, hogy a Vogelkop genetikailag különbözik a galléros paradicsommadártól. Az új faj nevét németül határozták meg, és madárfejet jelent.

Más tánc, más hang

Rokonához hasonlóan a Vogelkopnak is az egyik legfeketébb a színezete a Föld élőlényei közül. A tollazatuk mikroszkopikus szerkezete a fény közel száz százalékát elnyeli. Mindkét fajnak egyedülállóan kékké válnak a szemei, amikor megpróbálják elcsábítani a nőstényeket. Ugyanakkor vannak különbségek is.

Míg a galléros paradicsommadár tánc közben megroggyantja a térdeit, a Vogelkop gyors mozdulatokkal emeli a lábait, ezáltal a lehető leghatékonyabban mozog egyik oldalról a másikra. A két madár dala is eltér minimálisan: a paradicsommadár rikácsoló hangon énekel, a Vogelkopnak kellemes, tónusos hangja van.

Scholes és Laman először 2009-ben figyeltek fel rá, hogy a madár csicsergése radikálisan eltér attól, amihez hozzászoktak. A gyanújuk 2016-ban igazolódott be, amikor egy csoport független kutató genetikailag elemezte a két fajt.

A két szakember ezután hónapokig figyelte erdei bázisából a két faj közötti fizikai különbségeket, és végül sikerült bebizonyítani, hogy tényleg eltérnek egymástól: a Vogelkop tollas csuklyája teljesen más formájú-

A csapat most azt reméli, hogy további paradicsommadár-félére bukkannak Új-Guinea sokszínű erdőiben.

Először rögzítették a világ legmagasabb hangú madarának dalát
Láthatóan csicseregnek, de olyan, mintha nem adnának ki hangot. Egyelőre azt sem tudják, miként hallják saját magukat.
Olvasói sztorik