Virágzó vidékünk

3 centi hosszú és másfél évig él hazánk legkisebb hala

Snecinek is kicsi, viszont sok nagyobb halnak táplálékot jelent.

Minden kétséget kizárólag Magyarország legkisebb hala a kaukázusi törpegéb, melynek 2009-ben mindössze egyetlen példánya került elő a Szamosból, ám 2012-ben Tiszafüreden már életerős populációját észlelték a Tisza-tóban.

Azóta a kutatók egyértelműen megállapították: a halfaj korábban se a Tisza-tóból, se a folyóból nem volt ismert, vélhetően a Fekete-tenger parti vizeiből és a Duna torkolati szakaszáról került a hazai vizekbe.

Magyarország legkisebb hala

A terjedés útvonala az eddigi adatok alapján nem állapítható meg teljes bizonyossággal. Nem zárható ki, hogy a tarka- és folyami géb mintájára a törpegéb is a Duna alsó folyása felől érkezett a Tiszába, de a 2009. évi szamosi észlelés alapján feltételezhető, hogy a vízgyűjtő felső szakaszáról terjed.

Az első Tisza-tavi észlelése óta a fajt kimutatták a tározó más területein is, és további gyors terjedésére lehet számítani a Tisza vízrendszerében.

Magyarország legkisebb hala

Közvetlen halászati-horgászati jelentősége nincs, tömeges megjelenése azonban kedvező hatású a folyó őshonos ragadozóhalaira, amelyeknek már egész fiatal koruktól táplálékul szolgálhat.

A kaukázusi törpegéb maximum 3 centiméter hosszúra nő és másfél évig él. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumaiban a látogatók megtekinthetik a miniatűr halakat.

Fotók: MTI – Bugány János

Olvasói sztorik