A tatai Kuny Domokos Múzeum várudvarában hétvégén rendezett tematikus napon, a Svájcerájon, a kultúra, a történelem és a gasztronómia adott ízes randevút egymásnak, írta a Kemma.
Az intézmény korábban már több tematikus napot is tartott, a mostani a tejtermékekről és a sajt készítéséről szólt.
A sajtkészítés rejtelmeibe nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is betekinthettek az érdeklődők. Hegedűs Imre herceghalmi sajtkészítő mester ugyanis egy csaknem 40 kilogrammos sajtot készített a közönség szeme láttára, mintegy 385 liter tehéntejből.
A mester egy svájci típusú hegyi sajtot készített, a kóstolás azonban még várat magára. Az üstmunkát az érlelés követi, így körülbelül egy év múlva lehet megízlelni a finomságot.
Tatán egyébként az 1810-es években, az Öreg-tó partján építettek fel egy olyan istállót, amelyben svájci technika alapján kezdték meg a tejtermékek előállítását. Az épület ma is áll, emlékeztetve egykori különleges funkciójára.