Otthon készült

Három ellenállhatatlan gesztenyés desszert

Ne hagyjuk ki a gesztenyeszezont!

Ha az őszi hidegben megérezzük az utcán a gesztenyesütés jellegzetes illatát, igazán nehéz megállni, hogy ne vegyünk egy zacskóval belőle. De a gesztenyepüréből készült süteményeket is kevesen utasítják vissza. Most ezekhez mutatunk három ínycsiklandó receptet.

Miért érdemes gesztenyét fogyasztani?

  • E-vitamintartalma igen magas, mely miatt antioxidáns hatású.
  • B1-, B2-, valamint a B6-vitamin tartalma szintén jelentős.
  • C-vitamintartalma a málnához és a ribizlihez hasonló mértékűen magas.
  • 100g-ban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
  • Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
  • Az ún. élelmirost hányada jelentős. Élettani hatásuk szerteágazó: csökkenti az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
  • Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.

Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a gesztenyepürék sok esetben nem csak gesztenyéből készülnek, olvassuk el az összetételét, ha az egészségesebb változatot szeretnénk választani.

Három ínycsiklandó gesztenyés desszert

Unsplash

Gesztenyés brownie

Hozzávalók

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg barna cukor
  • 4 tojás
  • 1 tk instant kávé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 10 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 csipet só
  • fél tk sütőpor

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra.

Vajazzunk ki egy 22×22 cm-es jénait vagy sütőformát.

Az étcsokoládét daraboljuk össze, a vajat vágjuk kisebb kockákra, majd vízgőz felett melegítsük őket össze egy kis tálban, közben folyamatosan kevergessük. Ha a csoki és a vaj is elolvadt, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.

A barna cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá az instant kávét és a vaníliakivonatot is. Keverjük bele az olvasztott csokit és a gesztenyemasszát is, robotgéppel alaposan dolgozzuk őket össze.

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sütőport, a sót és a kakaót. Kisebb adagokban, fokozatosan adjuk a csokis-tojásos keverékhez, alaposan keverjük el benne.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd kb. 40-50 percig süssük. Ha a közepe még picit lágy, akkor pont jó.

A formában hagyjuk kihűlni, majd szeletelve kínáljuk.

Pexels

Gesztenyés-csokis korongok

Hozzávalók

  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 16 dkg gesztenyemassza (cukrozott)
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés

A zabpelyhet ledaráljuk (ne legyen túl finom).

Összekeverjük a tönköly liszttel, hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát és a durvára vágott csokoládét.

A gesztenyemasszát a vajjal, tojással, mézzel összedolgozzuk, majd a száraz anyagokkal összekeverjük.

Elég lágy tésztát kapunk, amit hűvös helyen kb. 1 órát pihentetünk.

A munkafelületet és a nyújtófát is meglisztezzük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk és kekszkiszúróval vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben a kekszeket aranyszínűre sütjük (kb. 7 perc alatt). Forrón nagyon puhák, hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Unsplash

Gesztenyés tiramisu

Hozzávalók

  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek cukor
  • 20 dkg gesztenyepüré
  • 35 dkg mascarpone
  • fél citrom héja
  • 2,5 dl kávé
  • 1,25 dl rum
  • 2 csomag babapiskóta

Elkészítés

A tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és a mascarponét, majd a reszelt citromhéjat.

A kávét és a rumot összekeverjük, majd a babapiskótákat egyenként belemártjuk és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük.

A gesztenyés tiramisut hideg helyen állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt megszórjuk kakaóval.

Unsplash

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik