A nyár a friss gyümölcsök és az ízletes desszertek időszaka. Az érett, lédús sárgabarackkal tulajdonképpen a napfény ízét kóstolhatjuk meg. Ha már magából a gyümölcsből eleget ettünk, készítsünk belőle mennyei édességeket, süteményeket!
Íme néhány sárgabarackos desszertötlet, amelyeket érdemes kipróbálni ezen a nyáron!
Sárgabarackos kuglóf
Hozzávalók
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 citrom héja és leve
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- sárgabarack
Elkészítés
A vajat a cukrokkal és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és kanalanként belekeverjük a masszába.
Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verjük és ezt is óvatosan hozzáadjuk a tésztához.
A kuglófformát kikenjük vajjal és belisztezzük.
Beleöntjük a massza felét, majd beleszórjuk a kockára vágott barackot is. Nem baj ha sok kerül bele, a tésztába szépen belesül. Végül a maradék masszát a tetejére öntjük.
A tésztát villával is megszurkáljuk.
175 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, tűpróbáig megsütjük. Fontos, hogy az elején még ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.
Sárgabarackos-áfonyás kefires piskóta
Hozzávalók
- 2 dl kefir
- 2 dl kristálycukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 dl étolaj
- 4 dl liszt
- 1 csomag sütőpor
- kb, 15 dkg felkockázott sárgabarack és áfonya vegyesen
Elkészítés
A kefirt, cukrot, tojásokat, sót és olajat összekeverjük.
A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, egy viszonylag sűrű masszát kapunk.
Kiolajozott, kilisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk a gyümölcsökkel.
200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Tejszínes-sárgabarackos pite
Hozzávalók
tésztához
- 2,5 dl finomliszt
- 2 ek cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 12 dkg hideg vaj
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl
tejszínes öntethez
- 200 ml habtejszín
- 2 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek finomliszt
továbbá
- 50 dkg sárgabarack
- 3 ek sárgabaracklekvár
- 3 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral, majd a hideg vajdarabkákkal összemorzsoljuk.
Gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a tojást és a tejfölt is.
Folpackba csomagolva 1 órán át pihentetjük a hűtőben.
Enyhén kivajazott piteformába nyomkodjuk (ki is nyújthatjuk) úgy, hogy a forma szélére is feltapadjon.
Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
A barackokat szeletekre vágjuk. Egymást kicsit fedve elrendezzük a tésztán.
A tejszínes öntet hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a pitére (ez időben felcserélhető az előző ponttal).
200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig aranybarnára sütjük.