Otthon készült vasárnapi ebéd

3 fantasztikus sárgabarackos desszert a nyár ínyenceinek

Freepik, Unsplash
Freepik, Unsplash
A napfény íze édességekbe álmodva.

A nyár a friss gyümölcsök és az ízletes desszertek időszaka. Az érett, lédús sárgabarackkal tulajdonképpen a napfény ízét kóstolhatjuk meg. Ha már magából a gyümölcsből eleget ettünk, készítsünk belőle mennyei édességeket, süteményeket!

Íme néhány sárgabarackos desszertötlet, amelyeket érdemes kipróbálni ezen a nyáron!

Sárgabarackos kuglóf

Freepik

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • sárgabarack

Elkészítés

A vajat a cukrokkal és a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és kanalanként belekeverjük a masszába.

Eközben a tojások fehérjét kemény habbá verjük és ezt is óvatosan hozzáadjuk a tésztához.

A kuglófformát kikenjük vajjal és belisztezzük.

Beleöntjük a massza felét, majd beleszórjuk a kockára vágott barackot is. Nem baj ha sok kerül bele, a tésztába szépen belesül. Végül a maradék masszát a tetejére öntjük.

A tésztát villával is megszurkáljuk.

175 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt, tűpróbáig megsütjük. Fontos, hogy az elején még ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik.

Sárgabarackos-áfonyás kefires piskóta

Freepik

Hozzávalók

  • 2 dl kefir
  • 2 dl kristálycukor
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 dl étolaj
  • 4 dl liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • kb, 15 dkg felkockázott sárgabarack és áfonya vegyesen

Elkészítés

A kefirt, cukrot, tojásokat, sót és olajat összekeverjük.

A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, egy viszonylag sűrű masszát kapunk.

Kiolajozott, kilisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk a gyümölcsökkel.

200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Tejszínes-sárgabarackos pite

Unsplash

Hozzávalók

tésztához

  • 2,5 dl finomliszt
  • 2 ek cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl

tejszínes öntethez

  • 200 ml habtejszín
  • 2 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek finomliszt

továbbá

  • 50 dkg sárgabarack
  • 3 ek sárgabaracklekvár
  • 3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral, majd a hideg vajdarabkákkal összemorzsoljuk.

Gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk a tojást és a tejfölt is.

Folpackba csomagolva 1 órán át pihentetjük a hűtőben.

Enyhén kivajazott piteformába nyomkodjuk (ki is nyújthatjuk) úgy, hogy a forma szélére is feltapadjon.

Vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk zsemlemorzsával.

A barackokat szeletekre vágjuk. Egymást kicsit fedve elrendezzük a tésztán.

A tejszínes öntet hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a pitére (ez időben felcserélhető az előző ponttal).

200 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik