A hipertónia, azaz a magas vérnyomás mára sajnos népbetegséggé vált, ami kezelés nélkül szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, ezért komolyan kell vennünk a problémát. Van viszont az élelmiszereknek hét olyan csoportja, melyeknek rendszeres fogyasztásával, az étrendünkbe való beillesztésével nagyon sokat tehetünk az egészséges szívműködésért, a magas vérnyomás csökkentéséért – írta meg cikkében a Republicworld.
Az első nagy csoport a leveles zöldségeké, mint például a spenót, sóska, a fodros kel, a jégsaláta, melyek magas káliumtartalmuknak köszönhetően segítik kiválasztani a szervezet számára felesleges nátriumot, így csökkentve a vérnyomásszintet.
A bogyós gyümölcsök jótékony hatásairól már sokat írtunk, és bizony a keringés tekintetében is érdemes őket megbecsülni és természetesen fogyasztani. Az áfonya, a szamóca vagy akár a málna egytől egyig ismertek remek antioxidáns hatásukról. Ezek a növényi vegyületek bizonyítottan támogatják az erek megfelelő működését, csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat és a vérnyomásszintet.
A harmadik étel, egy igazi nagyágyú, ez pedig a zab, amely bővelkedik oldható rostokban, melyek kedvező hatással vannak a vérnyomásra. Zabkásaként vagy joghurttal fogyasztva kiváló napindító.
A negyedik csoport a halak, olajos halak családja, melyek az egészségünk oly sok területén fejtik ki pozitív hatásaikat, így van ez a keringésünk esetében is. A halak, úgy mint a lazac, a makréla vagy a pisztráng bővelkednek Omega-3 zsírsavakban, melynek köszönhetően vérnyomáscsökkentő hatásuk van, fogyasztásukkal javítható a szív-és érrendszer állapota.
A cékla a következő vérnyomáscsökkentő növény a sorban, amelynek magas nitráttartalma miatt tágítja az érfalakat, gyorsítja a véráramlást, ezáltal a vérnyomás is csökken.
Az olajos magvaknak a magnézium- illetve káliumtartalmuk igen magas, ezért kifejezetten a mandula, a dió és a lenmag segítheti a vérnyomás optimalizálását. Ráadásul rendszeres, mértékletes fogyasztásukkal a koleszterinszintet is csökkenthetjük.
A hetedik a citrusok élelmiszercsoportja, azt már mondani sem kell, hogy ezek a gyümölcsök milyen gazdagok vitamin és ásványi anyagban, melyek hatékonyan csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasszunk narancsot, citromot, grapefruitot, kifejezetten akkor, ha közeleg a tél.