Életmód
Abaújszántó, 2015. szeptember 2.
Virslik a Szerencsi Mezõgazdasági Zrt. hús- és vágóüzemének újonnan megépült egységében Abaújszántón 2015. szeptember 2-án.
MTI Fotó: Vajda János

Itt a nagy szilveszteri virsliteszt: három termék megbukott

A közelgő szilveszterre tekintettel húszféle virslit vizsgált meg az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, három termék gyártóját megbírságolták.
Korábban a témában:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleménye szerint az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség- és a sótartalmat vizsgálta.

Az egyik termék zsírtartalma az előírt határértéket, egy másiké pedig a csomagolásán feltüntetett értéket haladta meg. A harmadiknál a termék fehérjetartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt szintet – írták.

A vizsgált termékek adatainak összesítése ide kattintva érhető el.

Ilyen vékony bele csak a birkának van: virsli készítése házilag
A virsli a házi felvágott készítés magasiskolája. Nem mintha bonyolult lenne, de kell hozzá néhány speciális eszköz és a bél, ami a dolog kulcsa.

A pezsgőket is vizsgálták

Élelmiszerbiztonsági szempontból mind a 32 fajta vizsgált édes fehér pezsgő megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta termékteszt program során végzett vizsgálata eredményéről.

A pezsgők 7 és 12 százalék közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a “doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek – állapította meg a Nébih.

Pouring champagne into champagne flutes on a celebration event
Thinkstock

A szakemberek a laboratóriumban többek között a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint azok jelölését vizsgálták.

A Nébih szakemberei egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal az érintett vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.

A közleményben arra is kitértek, hogy a borászati szakemberek és laikusok alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján is értékelték a termékeket. Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

Champagne glasses and bottle on a luxury sunset safari
A klímaváltozás miatt elvesztheti klasszikus ízét a pezsgő
Baj, hogy jóval korábban kezdődik a szüret.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Címkék: virsliszilveszter

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.